Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čierny víkend v USA: VIDEO Dva krvavé masakre za 14 hodín, desiatky zastrelených a zranených!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA/AP, Twitter, topky)

EL PASO - Desiatky mŕtvych a zranených ohlásili americké úrady po dvoch prípadoch streľby na verejnosti, ktoré sa v USA odohrali v noci na dnes SELČ. V nákupnom stredisku v texaskom El Pase zahynulo 20 ľudí a ďalších 26 osôb utrpelo zranenia. Strelca polícia zadržala a prípad vyšetruje ako možný zločin z nenávisti. O niekoľko hodín neskôr sa strieľalo pred jedným z barov v meste Dayton v štáte Ohio. V tomto prípade je bilancia desať mŕtvych vrátane údajného útočníka, a 16 zranených.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom centre: PRVÉ FOTO strelca, najmenej 20 mŕtvych!

Na sociálnych sieťach sa objavili nepotvrdené správy, že útočník z El Pasa spísal manifest, v ktorom hovorí o potrebe reagovať na "hispánsku inváziu do Texasu" a vyjadruje podporu masakru v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, kde austrálsky belošský pravicový extrémista zabil v marci 51 ľudí.

Čierny víkend v USA:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Rudy Gutierrez)

Polícia neskôr uviedla, že sa rasistickým dokumentom zaoberá. Autor manifestu píše, že Hispánci prichádzajúci do Spojených štátov nahradia starnúcich belošských voličov, čo môže v nadchádzajúcich voľbách urobiť z Texasu "modrý štát" a mať za dôsledok, že ďalším americkým prezidentom bude demokrat. Text je zároveň kritický k republikánom; tvrdia, že majú príliš veľké väzby na korporácie a propagujú ničenia životného prostredia.

Asi sedemstotisícové El Paso leží na hraniciach s Mexikom, na druhej strane je viac ako miliónové mesto Ciudad Juárez. V obchodnom dome Walmart v El Pase bolo v čase streľby v sobotu dopoludnia miestneho času 1000 až 3000 nakupujúcich a asi 100 predavačov. Podľa mexického prezidenta Andrésa Manuela López Obrador sú medzi obeťami traja Mexičania a šesť Mexičanov bolo zranených.

Čierny víkend v USA:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Plano High School)

Útočník bol len jeden

Útočník bol podľa policajného hovorcu s najväčšou pravdepodobnosťou len jeden a policajti ho zadržali bez jediného výstrelu. Identifikovaný bol ako Patrick Crusius z oblasti Dallasu, ktorý sa nachádza viac ako 1000 kilometrov východne od El Pasa.

Televízna stanica KTSM zverejnila na svojich internetových stránkach fotografie muža, ktorú vydali bezpečnostné kamery vo Walmarte. Je na nich vidieť mladík v okuliaroch, khaki nohaviciach a čiernom tričku s útočnou puškou.

Čierny víkend v USA:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Kianna Longová nakupovala s manželom vo Walmarte, keď sa ozvala paľba. "Ľudia spanikárili a zohnutí nízko nad zemou utekali preč," uviedla Longová, ktorá spolu so svojím mužom prebehla skladom v zadnej časti obchodu a s ďalšími zákazníkmi sa schovala do oceľového kontajnera v zásobovacích priestoroch. Podľa ďalších svedkov si útočník obete nijako nevyberal. Strieľal na každého, kto mu prišiel do cesty.

Otrasné svedectvá z masakru v nákupnom centre: FOTO Mamička (†25) padla mŕtva na svoje bábätko

Ku streľbe v Texase sa na twitteri vyjadril prezident Donald Trump. "Správy sú veľmi zlé, mnoho mŕtvych. Spolupracujeme s miestnymi úradmi, hovoril som s guvernérom. Boh s Vami všetkými," napísal.

Tragédia vyvolala vlnu solidarity

Tragédia vyvolala v Spojených štátoch vlnu solidarity, ale aj nové volanie po prísnejšej kontrole zbraní. K nim sa pripojil okrem iného prezidentský kandidát a bývalý texaský kongresman Beto O'Rourke, ktorý z El Pasa pochádza.

Beto O'Rourke
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kathy Willens, File)

O streľbe vo svojom domovskom meste sa dopočul na diskusnom fóre demokratických prezidentských uchádzačov v Las Vegas. Očividne otrasený O'Rourke poukázal na to, že podľa prvých zistení strelec útočil vojenským typom zbrane, a zdôraznil, že je potrebné predaj takýchto zbraní čo najskôr zakázať.

Čierny víkend v USA:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Niekoľko stoviek dobrovoľníkov angažovaných v organizáciách usilujúcich o prísnejšiu kontrolu vlastníctva zbraní medzitým prišlo vo Washingtone demonštrovať pred Biely dom a budovu Kapitolu.

Sobotňajší útok v El Pase patria k najhorším masakrom strelnou zbraňou v modernej histórii USA. Pri tom vôbec najkrvavejším v roku 2017 šesťdesiatštyriročný Stephen Paddock pri streľbe na účastníkov koncertu v Las Vegas usmrtil 58 ľudí.

Streľba v Daytone

Streľba v Daytone v americkom štáte Ohio si vyžiadala deväť mŕtvych a najmenej 23 zranených. Informuje o tom miestna polícia s tým, že strelec je po smrti. Prvé správy o streľbe sa objavili v nedeľu okolo jednej ráno miestneho času (7:00 stredoeurópskeho letného času).

Čierny víkend v USA:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

Streľba sa zrejme odohrala pred barom Ned Peppers, ktorý už prostredníctvom Instagramu oznámil, že všetci jeho zamestnanci sú v poriadku. Bližšie informácie, vrátane identity strelca, zatiaľ nezverejnili. Na vyšetrovaní spolupracuje aj FBI.

Muž, ktorý v nedeľu zastrelil v meste Dayton v americkom štáte Ohio deväť ľudí a najmenej 26 ďalších zranil, mal na sebe nepriestrelnú vestu a k dispozícii zásobníky do zbrane. Nebyť rýchlej reakcie polície, obetí by bolo zrejme viac. Uviedla to na tlačovej konferencii starostka Daytonu Nan Whaleyová.

Podľa nej policajti, ktorí v tom čase v okolí hliadkovali, zastrelili útočníka v priebehu jednej minúty, odkedy začal strieľať. Whaleyová zdôraznila, že "vo štvrti Oregon mohli dnes zomrieť stovky ľudí", ak by polícia nekonala rýchlo. O totožnosti strelca úrady zatiaľ neposkytli žiadne informácie.

Pápež sa modlí za obete

Pápež František ponúkol v nedeľu svoje modlitby pre obete útokov. Napísala o tom agentúra AP. František davu ľudí na Námestí sv. Petra vo Vatikáne povedal, že je "duchovne blízko" obetiam násilných udalostí, ktoré "zmáčali krvou" americké štáty Texas, Kalifornia a Ohio a zasiahli bezbranných ľudí. Pápež vyzval veriacich, aby sa pripojili k modlitbe za ľudí, ktorí pri týchto útokoch prišli o život, ako aj za zranených a ich príbuzných. 

Pápež František
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

Viac o téme: StreľbaDonald TrumpBeto O'RourkePatrick CrusiusEl PasaDaytone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu