Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Policajná akcia sa zvrhla na masaker: Komando pred 70 rokmi strieľalo do skautov v stane, strašný koniec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Smrťou dvoch mladých ľudí, mnohoročnými trestmi väzenia a perzekúciami ďalších skončila 24. júla 1949 policajná akcia proti skautom, ktorí sa v očiach vtedajšieho komunistického režimu dopustili ťažkého zločinu - chceli opustiť republiku. Viedlo ich k tomu rozčarovanie z vývoja v krajine po komunistickom puči, ktorý sa okrem iného prejavil aj zákazom ich hnutia a hrozbou zatýkania.

Jakešov prejav hitom leta 1989: VIDEO Československo pobavili zmätené výroky šéfa komunistov

Proti siedmim mladým ľuďom, ktorí na radu provokatéra čakali na prevádzačov v stanoch na odľahlom mieste neďaleko Smědavy v Jizerských horách, vyrazilo v rámci takzvanej akcie Jizerka najmenej sedemdesiatčlenné komando príslušníkov komunistického Zboru národnej bezpečnosti a ŠtB vybavených aj guľometmi.

Obkľúčené stany najprv prestrieľali. Dvoch zranených skautov potom "esembáci" na mieste zastrelili - bezbranného, na zemi ležiaceho Tomáša Hübnera výstrelmi do chrbta, vtedy 35-ročného skautského vedúceho Jiřího Habu, ktorý kvôli zraneniu nedokázal opustiť stan a podľa jedného z preživších Radomila Raju chcel kryť útek ostatných streľbou z pištole, rozstrieľali aj so stanom guľometom. Do ďalších nehybne ležiacich vypálili ešte niekoľko rán. Podľa Raju ďalšiemu vraždeniu zabránil pokyn jedného z veliteľov: "Kľud, súdruhovia, neprasačte, potrebujeme aj živých".

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Živých potrebovali komunisti pre ďalší zo zinscenovaných monsterprocesov, ktorý nemohol skončiť inak, než mnohoročnými trestmi v uránových baniach. Keď akcia Jizerka, zameraná na diskreditáciu a likvidáciu skautského hnutia, skončila, nastalo v Železnom Brode, odkiaľ skauti pochádzali, aj v jizerskohorských obciach rozsiahle zatýkanie. Bolo zatknutých 40 ľudí. Niektorých z nich neskôr prepustili.

Skauti dostali vo vopred pripravenom procese za nezmyselné trestné činy od pražského súdu mnohoročné tresty, dvadsať, desať a osem rokov v uránových baniach. Mnoho ďalších, vrátane ťažko zraneného Raju či maloletých chlapcov z okolitých obcí, ktorí skautom poskytli potraviny, muselo do väzenia od niekoľkých mesiacov po dva a pol roka. Odsúdení v tom čase mali medzi 15 až 20 rokmi.

Viac o téme: SkautiŠtátna bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu