Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dohoda o prímerí v Donbase je v platnosti niekoľko hodín: Podobné pokusy v minulosti stroskotali

Prezident Zelenskyj v bojovej oblasti
Prezident Zelenskyj v bojovej oblasti (Zdroj: twitter.com/Страшный БЕНДЕРовец)

KYJEV - Nové prímerie na východe Ukrajiny strany konfliktu počas dňa parlamentných volieb zatiaľ dodržiavajú. Niekoľko hodín od vstupu prímeria do platnosti zástupcovia ukrajinskej armády, ako aj proruských separatistov v nedeľu potvrdili, že ho druhá strana zachováva, informovala agentúra DPA.

Prvá dohoda o prímerí v Donbase od májového nástupu nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského začala platiť v sobotu o polnoci miestneho času (23.00 h SELČ). Ide o výsledok rokovaní trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. V minulosti však už stroskotalo najmenej 18 takýchto dohôd, približuje DPA.

Povstanie proruských separatistov vypuklo v dvoch východoukrajinských regiónoch - Doneckej a Luhanskej oblasti - pred piatimi rokmi, keď v Kyjeve zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal už približne 13.000 mŕtvych, pričom len ukrajinská vláda od začiatku tohto roka hlásila vyše 50 zabitých a 250 zranených vojakov.

Na Ukrajine v nedeľu rozhoduje približne 30 miliónov voličov o novom zložení parlamentu. Zelenského strana Sluha národa je jasným favoritom. V oblastiach ovládaných separatistami sa hlasovanie nekoná.

Viac o téme: PrímerieUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu