Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krvavý festival: Beh býkov Pamplonou je len začiatok, VIDEO prvé mrazivé zábery

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/Mirror/printscreen)

MADRID – Až príliš realistické fotografie z každoročnej koridy na sviatok Svätého Fermina v Pamplone zvyknú odhaľovať hrozný osud býkov. Tohtoročný festival bol ešte krvavejší. Kampane na ochranu zvierat prirovnávajú tieto slávnosti k mučeniu.

Mnohí svetoví aktivisti už roky vyzývajú turistov, aby sa na tomto sadistickom predstavení nezúčastňovali. Počas fiesty bežia býky cez uličky mesta k aréne predtým, ako ich kruto a bolestne zabijú matadori.

Kampane na ochranu zvierat prirovnávajú túto prax k mučeniu a vyzývajú na jej ukončenie. Cieľ sa ľahšie dosiahne, ak sa turisti prestanú hrnúť na behy býkov uličkami mesta. Návštevníci si totiž neuvedomujú, že býčie behy sú spojené s koridou, pretože len málo ľudí, ktorí sa zúčastnia behu, je svedkami neskorších smrteľných múk býkov v ten deň.

Býčie zápasy sú azda najznámejšou časťou osláv sviatku Svätého Fermina, ktoré sa tohto roku konajú od 6. júla do 14. júla v Pamplone v severnom Španielsku. Každé ráno tohto júlového týždňa ženú nervózne a vyhladnuté býky od Corrales de Santo Domingo v blízkosti rieky Arga k aréne Plaza del Castillo.

Býčie zápasy sa konajú popoludní. Je to pomalá a bolestná smrť užitočných zvierat. Marta Estebanová zo skupiny Animal Guardians uviedla, že časť zahraničných turistov, ktorí boli okrem behu býkov zvedaví aj na ich zápasy v aréne, často predčasne opustila svoje sedadlá zdesená tým, čo videla.

„Väčšina z nich sa prišla len pozrieť alebo zúčastniť na behu,“ povedala, „a pravdepodobne ani teraz netušia, že sú tu býčie zápasy. Niektorí sa idú pozrieť aj na ne a odídu krátko potom, znechutení a šokovaní. Sme presvedčení, že väčšina turistov ignoruje skutočnosť, že beh býkov znamená utrpenie zvierat, ale predovšetkým ignorujú ich hroznú smrť v aréne. Podľa veterinárskych štúdií je aj naháňanie uličkami pre býky dosť kruté. Tieto veľké zvieratá nie sú stavané na beh, ktorý im ubližuje, nehovoriac o zraneniach, keď padajú, o strese a strachu. Ale to najhoršie na nich čaká večer v aréne. Španielsko má čo ponúknuť: kultúru, prírodu, pláže, bláznivé párty ako Tomatina z Buñolu, známe paradajkové slávnosti. Prečo k nám pricestovať pre niečo, čo znamená strašné utrpenie pre býkov? Prečo podporovať niečo, čo by vaša vlastná krajina nikdy nedovolila?”

Beh býkov, ako ukazuje priložené video, však nie je vždy len záležitosťou ľudí. Tento býk sa pomstil azda za všetky umučené zvieratá a stavíme sa, že ten chlapík viac behať s býkmi nepôjde!

Beh, ktorý sa uskutočnil minulú nedeľu, prilákal účastníkov z celého sveta, medzi nimi i ženy (!). Výsledkom bolo najmenej päť zranených ľudí, ale ani jeden býkom. K behu sa vyjadrila Carmen Ibarluceová z hnutia La Tortura No Es Cultura (Mučenie nie je kultúra): „Býky nielenže trpia stresom a zraneniami z behu, ale potom ich aj strašným spôsobom mučia v aréne. Svet musí spoznať tento temný aspekt slávností Svätého Fermina. Preto žiadame ľudí z celého sveta, aby sa nezúčastnili na tejto fieste a namiesto toho sa zmobilizovali na pomoc zvieratám. Neponechajte ich takému krutému osudu. Žiadajte mestskú radu Pamplony, ​​aby po behu zrušila býčie zápasy.”

Viac o téme: ArénaMučenieBehBýkyPamplona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu