Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polícia nezasiahla voči nepovolenému protestu: Nesúhlasia so snahami o vylúčenie kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Henning Kaiser/dpa via AP)

MOSKVA - Približne 2000 ľudí sa v nedeľu zišlo na úradne nepovolenom opozičnom proteste na Puškinovom námestí v centre Moskvy. Demonštráciu monitorovalo veľké množstvo policajtov, ktorí však napokon nezasiahli, informovala agentúra AFP.

Účastníci zhromaždenia protestovali proti snahám o vylúčenie opozičných kandidátov zo septembrových komunálnych volieb v Moskve. Úrady sa im údajne snažia znemožniť účasť na voľbách na základe vykonštruovaných obvinení z falšovania podpisov občanov potrebných na podporu nezávislých kandidátov.

Demonštráciu zorganizovala skupina kandidátov, medzi ktorými boli aj stúpenci Alexeja Navaľného, v súčasnosti najvýraznejšieho kritika ruského prezident Vladimira Putina. V septembri sa budú konať po celom Rusku voľby do miestnych a regionálnych zastupiteľstiev. Kandidáti majú pred nimi právo organizovať stretnutia s voličmi, avšak bez zosilňovačov zvuku a transparentov.

Účastníci nedeľňajšieho protestu požadovali, aby úrady umožnili účasť na voľbách aj nezávislým kandidátom.  S touto požiadavkou sa zhromaždili pred úradom moskovského starostu i pred sídlom mestskej volebnej komisie. 

Jedna z nezávislých kandidátok, ktorá by sa chcela zúčastniť septembrových volieb, protikorupčná právnička Ľubov Soboľová vyhlásila v sobotu protestnú hladovku. Moskovská volebná komisia totiž tvrdí, že na petícii na podporu jej kandidatúry bolo priveľa neplatných podpisov. 

Viac o téme: ProtestPolicajtiDemonštrácieZasiahnuťRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu