Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Talianska sopka sa prebrala, počuť výbuchy: FOTO Ľudia sú vydesení, jeden mŕtvy

Talianska sopka chrlí lávu aj kusy hornín. Ľudia sú vydesení. Zobraziť galériu (5)
Talianska sopka chrlí lávu aj kusy hornín. Ľudia sú vydesení. (Zdroj: SITA/AP/ANSA)

SICÍLIA - Sopka Stromboli ležiaca na rovnomennom ostrove v Tyrhénskom mori neďaleko Sicílie sa dnes prebudila k životu a začala chrliť dym, lávu a kusy horniny. Z vnútra vulkánu sa tiež ozvalo mnoho výbuchov, ktoré otriasli celým ostrovom. Vydesení ľudia v panike začali skákať do mora. Informovala o tom agentúra ANSA, podľa ktorej aspoň jeden turista prišiel pri výbuchu o život a ďalší utrpel zranenia.

Dvaja ľudia sú nezvestní. Stromboli je súčasťou Liparských ostrovov. Starosta Liparských ostrovov Marco Giorgianni uviedol, že pri explózii zomrel jeden turista, ktorý sa vydal k vrcholu sopky a zrejme ho zasiahli žeravé kamene. Prístup na vrchol sopky je pritom už dlhší čas zakázaný. Výstup je povolený len do nadmorskej výšky 400 metrov. Ďalší človek smerujúci ku kráteru utrpel zranenia.

Výbuch sopky si vyžiadal prvú obeť

Národnosť obete starosta neuviedol, agentúra APA s odvolaním sa na miestnych záchranárov napísala, že išlo o Sicílčana. Giorgianni povedal talianskej agentúre, že situácia je pod kontrolou, no je pripravený aj transport pre tých obyvateľov Stromboli, ktorí sa budú chcieť presunúť na ostrov Lipari.

Talianska sopka sa prebrala,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/ANSA)

Podľa agentúry ANSA teraz prebieha operácia na záchranu dvoch turistov, ktorí uviazli na svahu hory. Na akcii sa podieľa hasičský vrtuľník privolaný zo Salerna, situáciu však komplikuje hustý dym. Českí ani slovenskí turisti by sa na mieste nemali nachádzať. "Z krátera vychádza obrovský stĺpec hustého dymu," popísal agentúre ANSA situáciu svedok.

Talianska sopka sa prebrala,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/ANSA)

Mohutné explózie

Iný uviedol, že nastali "mohutné explózie", po ktorých sopka začala chrliť dym a ostrov zasypal "dážď" horúcich hornín, vychrlených z pažeráka vulkánu. Novinár a majiteľ obchodu v dedinke Ginsotra uviedol, že "všetci ľudia, ktorí boli v dedine, zhruba sto turistov a stálych obyvateľov, sa buď schovali vo svojich domovoch, alebo naskákali do mora".

Podľa hasičov kusy horniny na niekoľkých miestach ostrova spôsobili požiare, domy na ostrove však zatiaľ ohrozené nie sú. Hasiči teraz dopravujú na ostrov posily a oheň hasia aj lietadlá zo vzduchu. Pobrežná stráž súčasne chystá evakuáciu tých, ktorí o ňu prejavia záujem.

Talianska sopka sa prebrala,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/ANSA)

Stromboli je rovnako ako Etna na Sicílii stále aktívnou sopkou, zároveň je vyhľadávaným turistickým cieľom. Vulkanický ostrov, na ktorom sa Stromboli nachádza, je súčasťou Liparských ostrovov. Žije na ňom asi 500 stálych obyvateľov, v lete sa počet ľudí na ostrove výrazne zvyšuje vďaka turistom.

Vulkánom Stromboli otriasli výbuchy.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Carmelo Imbesi/ANSA via AP)

Viac o téme: VýbuchSopkaTalianskoStromboli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu