Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krízový summit o top pozíciách v Európskej únii pokračuje: Liberáli odmietli dohodu

Vlajka Európskej únie sa vznáša vo vetre
Vlajka Európskej únie sa vznáša vo vetre (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk v pondelok v skorých ranných hodinách oznámil, že ukončil sériu okolo 30 bilaterálnych rokovaní s jednotlivými lídrami členských krajín EÚ, kvôli ktorým sa rozhodol prerušiť mimoriadny summit EÚ v Bruseli zameraný na obsadenie kľúčových postov v štruktúrach Únie.

Podľa jeho odkazu mali hlavy vlád a štátov členských krajín pokračovať v rokovaniach o top pozíciách po asi štvorhodinovej prestávke na oddych. K tomu došlo krátko po 7.00 h ráno, keď sa lídri stretli na pracovných raňajkách, informoval Tuskov hovorca Preben Aamann na svojom účte na Twitteri.

Tusk sa v tomto čase pokúšal nájsť riešenie krízy vyvolanej nedeľňajším odmietnutím lídrov z Európskej ľudovej strany (EPP) prijať dohodu o vedúcich pozíciách v EÚ, ktorá predpokladala, že šéfom budúcej Európskej komisie (EK) sa stane Holanďan Frans Timmermans. Súčasný prvý podpredseda EK a líder volebnej kandidátky európskych socialistov však nemal ani podporu krajín Vyšehradskej štvorky (V4), do ktorej patrí aj Slovensko so sociálnodemokratickou vládou.

Pôvodne bola EPP ochotná vzdať sa predsedníctva Európskej komisie a na túto funkciu akceptovať Timmermansa za predpokladu, že európski ľudovci získajú post predsedu Európskeho parlamentu (na prvý dvaapolročný mandát) pre Manfreda Webera, ktorý už vypadol z hry o šéfa eurokomisie a tiež post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Liberálom mala pripadnúť funkcia predsedu Európskej rady. Túto dohodu, ktorá sa zrodila počas rozhovorov na summite G20 v Osake, však odmietli liberáli, ktorí sú treťou najdôležitejšou skupinou v europarlamente.

Viac o téme: SummitEuroparlamentLiberáliDonald TuskEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu