Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri Frankfurte zneškodnili bomby z čias vojny: Evakuovať museli tisíce ľudí vrátane utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Približne 2500 ľudí vrátane stoviek utečencov museli v pondelok evakuovať po náleze dvoch bômb z čias druhej svetovej vojny v lokalite severne od nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Bomby objavili neďaleko od seba v priemyselnej zóne mesta Giessen v spolkovej krajine Hesensko, približne 50 kilometrov severne od Frankfurtu. Päťdesiatkilogramovú americkú leteckú bombu sa podarilo bezpečne deaktivovať, zatiaľ čo 250-kilogramovú nemeckú bombu, ktorá bola v horšom technickom stave, museli kontrolovane odpáliť pyrotechnici. 

V priebehu operácie bolo evakuovaných zhruba 2500 ľudí vrátane 800 obyvateľov utečeneckého centra v Giessene. V Nemecku sa i 74 rokov po ukončení druhej svetovej vojny každoročne nájdu stovky nevybuchnutých bômb z rozsiahleho leteckého bombardovania. Odborníci odhadujú, že na nacistické Nemecko spojenci počas vojny zhodili milióny bômb, z ktorých približne desať percent zostalo nevybuchnutých. 

Viac o téme: BombaZneškodnenie2. svetová vojnaFrankfurt nad Mohanom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu