Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konečne dorazila, do Venezuely priviezli ďalšiu dodávku humanitárnej pomoci

Druhá dodávka s pomocou dorazila do Venezuely
Druhá dodávka s pomocou dorazila do Venezuely (Zdroj: twitter.com/CNA)

CARACAS - Druhá dodávka humanitárnej pomoci od Červeného kríža dorazila v pondelok do Venezuely. Dodávka určená pre tamojšie nemocnice, ktorá obsahuje aj 24 ton zdravotníckeho materiálu a generátory poskytnuté Panamou, má pomôcť pri riešení súčasnej vážnej humanitárnej krízy v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Venezuelský Červený kríž vo vyhlásení uviedol, že dostal "lieky, zdravotnícky materiál a generátory", ktoré budú v krajine zažívajúcej najhoršiu krízu v jej moderných dejinách distribuovať do nemocníc. Spravodajca AFP potvrdil, že šesť kamiónov so zásielkou humanitárnej pomoci dorazilo do skladiska Červeného kríža v Caracase. Cieľom zmienenej dodávky je zmierniť vážny nedostatok liekov a zdravotníckeho materiálu vo Venezuele, ktorá už viac ako štyri roky zažíva recesiu a hyperinfláciu poznačené nedostatkom základných potrieb, ako sú potraviny a lieky.

Socialistický prezident Nicolás Maduro povolil v apríli vstup prvej dodávky humanitárnej pomoci po podpise dohody s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). Prívrženci vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny a v tejto funkcii ho uznáva viac ako 50 krajín sveta, sa koncom februára neúspešne pokúsili dopraviť na územie Venezuely niekoľko ton humanitárnej pomoci.

Podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) až štvrtina z 30 miliónov obyvateľov Venezuely potrebuje okamžitú humanitárnu pomoc, pričom 3,7 milióna Venezuelčanov trpí podvýživou a najmenej 22 percent detí vo veku do päť rokov je chronicky podvyživených. MVČK varoval, že humanitárna pomoc problémy v tejto krízou zmietanej latinskoamerickej krajine nevyrieši.

Viac o téme: PomocDodávkaVenezuelaČervený kríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu