Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Macron a Zelenskyj na svojom prvom stretnutí: Chceme obnoviť mier v Donbase

Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok stretol v Paríži s novým ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Vyjadril pritom nádej, že po Zelenského nástupe bude možné uskutočniť nové mierové rokovania o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny, informovala agentúra AFP.

Zelenskyj, ktorý sa ujal funkcie 20. mája, pricestoval do Paríža v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy Francúzska. V utorok absolvuje návštevu Berlína. Macron na stretnutí so Zelenským vyjadril nádej, že bude možné uskutočniť ďalší summit o mieri v Donbase v takzvanom normandskom formáte, teda na úrovni prezidentov Francúzska, Ukrajiny, Ruska a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. 

Emmanuel Macron a Volodymyr
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/Pool via AP)

Šéf Elyzejského paláca sa pochvalne vyjadril o Zelenského odhodlaní ukončiť konflikt na východe Ukrajiny. "Máte veľké ambície pre svoju krajinu a veľa odvahy," povedal Macron. Zelenskyj zdôraznil, že jeho prioritou je "ukončenie vojny a vrátenie ukrajinských oblastí anektovaných Ruskom", čo sa však podľa neho nedá dosiahnuť vojenskými prostriedkami.

Emmanuel Macron a Volodymyr
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/Pool via AP)

"Jediným kľúčom k mieru je tlak prostredníctvom diplomacie a sankcií, preto vás žiadam, aby ste v nich pokračovali," povedal ukrajinský prezident Macronovi. Konflikt medzi ukrajinskou vládou a separatistickými povstalcami na východe štátu sa začal v roku 2014, keď v Kyjeve zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča a Moskva následne anektovala ukrajinský Krymský polostrov. Vojna si vyžiadala už približne 13.000 ľudských životov.

Viac o téme: StretnutieMierDonbasEmmanuel MacronVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu