Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Irán na stretnutí s britským veľvyslancom: Británia popiera jeho predvolanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/ISNA)

TEHERÁN - Irán si predvolal britského veľvyslanca po tom, ako Británia vyjadrila svoj súhlas so záverom USA, že za štvrtkovým útokom na tankery v Hormuzskom prielive stojí Irán. Informovala o tom agentúra AP.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA v sobotu uviedla, že iránsky diplomat Mahmúd Barimani na stretnutí s britským veľvyslancom Robertom Macairem ostro protestoval proti "slepému a unáhlenému nasledovaniu" Spojených štátov Britániou pri obviňovaní Iránu. Iránska strana od Británie tiež požaduje, aby skorigovala svoj postoj. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v piatok vyhlásil, že nezávislé vyšetrovanie britskej vlády dospelo k záveru, že za štvrtkovým útokom na tankery v Hormuzskom prielive stojí "takmer určite" Irán. 

Terčom útoku v blízkosti Hormuzského prielivu sa stali ropný tanker Kokuka Courageous, plaviaci sa pod vlajkou Panamy, a tanker Front Altair pod vlajkou Marshallových ostrovov. Podľa regionálnych médií došlo na lodiach k explóziám a požiarom, pričom posádky museli evakuovať. Spojené štáty okamžite obvinili z útokov Irán, ktorý to však odmietol a obvinil Spojené štáty z podporovania kampane proti nemu.

Británia poprela, že si iránske ministerstvo predvolalo jej veľvyslanca

 Britský veľvyslanec v Iráne Rob Macaire poprel v nedeľu správy o tom, že si ho iránske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo v súvislosti s vyhlásením šéfa britskej diplomacie Jeremyho Hunta, podľa ktorého je za štvrtkový útok na tankery v Perzskom zálive "takmer určite" zodpovedný Teherán. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zaujímavé. Je to pre mňa novinka," uviedol na Twitteri Macaire deň po tom, čo iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že si v súvislosti s Huntovým vyjadrením predvolalo britského veľvyslanca. "Požiadal som (iránske) ministerstvo zahraničných vecí o naliehavé stretnutie, a to mi bolo umožnené. Nešlo o predvolanie. Samozrejme, ak by som bol oficiálne predvolaný, určite by som na to reagoval, ako napokon každý veľvyslanec," vysvetlil Macaire.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že námestník ministra pre európske záležitosti Mahmúd Barimaní absolvoval v sobotu s Macairom stretnutie, na ktorom "dôrazne protestoval proti neakceptovateľným a protiiránskym postojom britskej vlády".

Viac o téme: USAIránHormuzský prielivVeľká BritániaTankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu