Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Tankery v Ománskom zálive sa stali terčom útoku: Americké námorníctvo v akcii

Horiaci tanker v Ománskom zálive Zobraziť galériu (5)
Horiaci tanker v Ománskom zálive (Zdroj: SITA/AP/INSA, Twitter/FarsNewsInt)

DUBAJ/LONDÝN - Dva tankery v blízkosti strategicky významného Hormuzského prielivu sa zrejme stali terčom útoku, na palube jedného z nich následne vypukol požiar. Posádky oboch lodí boli ale včas evakuované. Podrobnosti incidentu sa zatiaľ vyšetrujú a nie je ani jasné, čo presne požiar na jednej z lodí spôsobilo. Uviedla to agentúra AP. Ceny ropy na svetových trhoch v reakcii prudko vzrástli, zhruba na 62 dolárov (cca 55 eur) za barel.

Prudký rast cien ropy svedčí o tom, ako strategicky významný je Hormuzský prieliv. Prepravuje sa cezeň totiž zhruba tretina ropy dopravovaná po mori.

Americká pomoc

Americké námorníctvo neskôr podľa západných tlačových agentúr oznámilo, že má v oblasti svoje plavidlá, ktoré poskytujú asistenciu dvom lodiam, ktoré vyslali núdzový signál o 4.12 SELČ. Piata flotila so sídlom v Bahrajne neuviedla viac podrobností o tom, kto ich napadol. Nikoho ani z tohto útoku neobvinila. Flotila tiež informovala, že vyslala do oblasti námorné sily na pomoc.

Britská organizácia pre bezpečnosť námornej dopravy United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) uviedla, že sa incident vyšetruje. Zástupca britského námorníctva v Bahrajne uviedol, že si je záležitosti vedomý, ale odmietol uviesť bližšie podrobnosti. UKMTO spadá pod britské námorníctvo.

Zasiahnuté boli dva tankery

Jedno plavidlo identifikovali ako tanker Front Altair, plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov a prevážajúci naftu z Abu Zabí. Druhým plavidlom je tanker Kokuka Courageous, pod vlajkou Panamy s nákladom metanolu do Singapuru, pričom podľa regionálnych médií došlo na oboch lodiach k explóziám a požiarom.

Kokuka Courageous má poškodený pravý bok lode. Jeden z členov posádky utrpel ľahké zranenie, informovala spoločnosť Bernhard Schulte Shipmanagement so sídlom v Singapure, vlastniaca toto plavidlo. Potopenie lode, ktoré prevádzkuje japonská firma, nehrozí. 

Hovorca taiwanskej štátnej ropnej rafinérie CPC CORP, ktorá si prenajíma loď Front Altair, uviedol, že plavidlo mohlo byť zasiahnuté torpédom. Vlastníkom lode je nórska firma Frontline. Nórsky námorný úrad podľa agentúry AFP uviedol, že na palube plavidla došlo k trom explóziám, ale nikto neutrpel zranenia. Väčšinu posádky tvorili Rusi, Gruzínci a Filipínci.

"Môžeme potvrdiť, že došlo k útoku. Na palube nórskeho plavidla sa vyskytla explózia," informoval nórsky portál Dagbladet hovorca ománskej pobrežnej stráže Nasser Selim.

MIMORIADNE Tankery v Ománskom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/IRIB News Agency)

Posádky sú v poriadku

Iránska tlačová agentúra IRNA medzitým informovala, že iránske námorné sily zachránili 44 členov posádok oboch tankerov, na ktorých po "nehode" v Ománskom zálive vypukol požiar. Námorníkov previezli do iránskeho prístavu v provincii Hormuzgán. Irán tiež vyjadril "znepokojenie" nad "podozrivými" incidentmi tankerov.

Úrady v Spojených arabských emirátoch incident zatiaľ odmietli komentovať. Podľa britskej organizácie sa stal asi 45 kilometrov od iránskeho pobrežia.

Kríza vo vzťahoch medzi USA a Iránom

Najnovšie varovanie prichádza po tom, ako Spojené štáty informovali o iránskom útoku na štyri tankery pri pobreží Spojených arabských emirátov. Irán obvinenia odmietol. 

Americko-iránske vzťahy sa ešte viac vyostrili v uplynulom roku. Americký prezident Donald Trump vlani oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a Washington vzápätí zaviedol proti Iránu nové sankcie. Irán tento mesiac podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) splnil svoje hrozby a zvýšil produkciu nízko obohateného uránu.

Japonská stopa

Na návšteve Iránu je teraz japonský premiér Šinzó Abe, a to ako prvý predseda japonskej vlády od iránskej islamskej revolúcie z roku 1979. Dnes sa Abe stretol s iránskym najvyšším duchovným, ajatolláhom Alím Chameneím. Ten podľa neho vyhlásil, že Irán nemá v pláne vyrobiť či využiť jadrové zbrane. V Tokiu vládny hovorca medzitým vyhlásil, že Abeho cesta má pomôcť zmierniť napätie na Blízkom východe, ale cieľom nie je robiť prostredníka medzi Teheránom a Washingtonom.

Japonské ministerstvo obchodu uviedlo, že dva tankery majú náklad "súvisiaci s Japonskom". Japonsko a Irán si zachovávajú dobré vzťahy, keďže na nerastné suroviny chudobné Japonsko je do veľkej miery závislé od dovozu ropy z Blízkeho východu, hoci iránska ropa tvorila vlani iba 5,3 percenta jeho celkového importu.

Viac o téme: TankerRopaútok Ománsky záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu