Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KĽDR vyzýva Spojené štáty na ukončenie arogantnej politiky: Obviňuje USA z neplnenia záväzkov

USA a KĽDR.
USA a KĽDR. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

SOUL - Severná Kórea vyzvala v utorok Spojené štáty, aby ukončili svoju "nepriateľskú" a "arogantnú" politiku voči Pchjongjangu. Zároveň obvinila Washington z neplnenia záväzkov dohodnutých pred rokom na historicky prvom summite lídrov oboch krajín v Singapure, informovala agentúra AP.

Toto vyhlásenie bolo zverejnené deň pred prvým výročím schôdzky amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure, ktorá sa konala 12. júna 2018. Spoločná deklarácia zo singapurského summitu, v ktorej sa obaja štátnici zaviazali k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova, je už takmer "mŕtvym dokumentom", uvádza sa v utorkovom vyjadrení severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA. Podľa nej ide o dôsledok neplnenia dohodnutých záväzkov zo strany Washingtonu.

"Trpezlivosť KĽDR má svoje hranice. Je čas, aby Spojené štáty ukončili svoju nepriateľskú politiku," uvádza sa v citovanom vyhlásení. V spoločnej deklarácii zo summitu v Singapure sa Trump a Kim zaviazali, že sa budú spoločne usilovať o "úplnú denuklearizáciu" Kórejského polostrova. Tento ambiciózny prísľub bol však formulovaný len veľmi všeobecne a obe krajiny sa stále nemôžu zhodnúť na tom, akými konkrétnymi krokmi ho dosiahnuť. 

Druhý summit Trump-Kim sa konal 27. a 28. februára 2019 vo vietnamskom Hanoji, skončil sa však predčasne a bez dohody. Obaja lídri sa nedokázali dohodnúť na tom, aké kroky by mala KĽDR prijať výmenou za zmiernenie amerických sankcií. Každý pritom pripísal zodpovednosť za neúspech summitu druhej strane. 

Juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý zohral dôležitú úlohu pri sprostredkovaní signapurského summitu, v pondelok uviedol, že Trump a Kim Čong-un si stále navzájom dôverujú a sú ochotní viesť dialóg. Podľa Muna v súčasnosti prebiehajú rozhovory o uskutočnení tretieho americko-severokórejského summitu. 

Viac o téme: USADonald TrumpKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu