Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Assange preukazuje symptómy psychologického mučenia, tvrdí expert OSN

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA/Victoria Jones/PA via AP)

ŽENEVA - Zakladateľ portálu WikiLeaks na získavanie a zverejňovanie tajných informácií Julian Assange "preukazuje všetky symptómy typické pre dlhodobé vystavovanie psychologickému mučeniu". Uviedol to nezávislý expert Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva, ktorý Assangea navštívil v londýnskom väzení.

Kancelária OSN pre ľudské práva v piatok informovala, že zvláštny spravodajca pre mučenie Nils Melzer navštívil Assangea 9. mája spolu s dvomi zdravotnými expertmi na vyšetrovanie potenciálnych obetí mučenia a týrania. Podľa Melzera je pritom "zjavné", že zdravotný stav zakladateľa WikiLeaks bol ovplyvnený "extrémne nepriateľským a svojvoľným prostredím", ktorému bol roky vystavený.

Spojené štáty americké obvinili Juliana Assangea za získavanie a zverejňovanie tajných informácií. Assange podľa Washingtonu ohrozil bezpečnosť USA tým, že zverejnil tisíce tajných dokumentov, vrátane mien dôverných armádnych a diplomatických zdrojov. O Assangea sa zaujíma aj Švédsko, ktoré na neho vydalo príkaz na zadržanie pre obvinenia zo znásilnenia.

Assange sa od júna 2012 ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne práve pre obavy z vydania do Švédska alebo Spojených štátov. Jedenásteho apríla tohto roku mu však Ekvádor odobral azyl. Dôvodom bolo "opakované porušovanie medzinárodných dohôd a denných protokolov". V súčasnosti si odpykáva 50-týždňový trest odňatia slobody za porušenie podmienok prepustenia na kauciu.

Viac o téme: MučenieVäzenieJulian AssangeOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu