Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Konflikt medzi Srbskom a Kosovom vrcholí: Premiérka má zákaz vstupu, znie z Prištiny

Ana Brnabičová
Ana Brnabičová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRIŠTINA - Srbská premiérka Ana Brnabičová má zákaz vstupu do Kosova, vyhlásil vo štvrtok tamojší minister zahraničných vecí Behgjet Pacolli.

Tento zákaz pre Brnabičovú bude podľa jeho slov trvať "tak dlho, kým sa bude riadiť rasistickou a chorou ideológiou voči kosovskému obyvateľstvu a národnostiam, ktoré tam žijú", informoval spravodajský server B92.net. Podľa kosovských médií Pacolli takto reagoval na údajné vyhlásenie Brnabičovej, že kosovskí Albánci "prišli z lesa".

Podľa Pacolliho je to "absolútne neprijateľné". "Inštitucionalizuje to rasizmus v Srbsku, ktorý podporuje vláda Any Brnabičovej, zrodená z ultranacionalistickej ideológie chorých ľudí," dodal Pacolli.

Server B92.net však poznamenal, že Brnabičová na stredajšej tlačovej konferencii nehovorila o Albáncoch vo všeobecnosti, ale o "ľuďoch, ktorí zastupujú Prištinu (úrady), o teroristoch medzi nimi, ktorí boli súdení v Haagu, ale nikdy neboli odsúdení len preto, že všetci svedkovia, ktorí mali proti ním svedčiť, boli zavraždení".

Šiestich Srbov prepustili, zraneného Rusa poslali do Belehradu

Kosovské úrady prepustili na slobodu šiestich miestnych Srbov zadržaných počas utorňajšej razie na severe krajiny. Medzi nimi je aj člen Misie OSN v Kosove (UNMIK). Jeho ruskému kolegovi, zranenému pri razii, úrady povolili prevoz do nemocnice v Belehrade. Informovali o tom vo štvrtok srbské a ruské médiá.

UNMIK pre agentúru Tanjug potvrdila prepustenie svojho pracovníka Dejana Dimoviča, ktorého zatkli spolu s jeho ruským kolegom Michailom Krasnoščekovom na Srbmi obývanom severe Kosova. Dimovič po prepustení putoval do nemocnice na ošetrenie. Krasnoščekova, ktorého museli po zatknutí hospitalizovať, už vypravili do Belehradu, potvrdil agentúre TASS zástupca hlavného lekára nemocnice v Kosovskej Mitrovici Zlatan Elek.

"Michail Krasnoščekov odišiel do Belehradu. Keďže je tu zakázaný let vrtuľníkov, do Vojenskej lekárskej akadémie ho odviezlo vozidlo OSN s lekárskym sprievodom. Vzhľadom na jeho zranenia - poškodenie kostí na tvári, zlomenina hornej čeľuste, zlomenina ľavej lícnej kosti a praskliny ľavej temennej kosti - padlo rozhodnutie, že by mal pokračovať v liečbe na špecializovanej klinike Vojenskej lekárskej akadémie. Má vážne zranenia, ale je v stabilizovanom stave," uviedol Elek. Dodal, že cesta autom do Belehradu trvá sedem až osem hodín, čo môže ovplyvniť zdravotný stav Krasnoščekova.

Kosovský prokurátor vyrukoval v stredu s požiadavkou zbaviť Krasnoščekova diplomatickej imunity. Podozrieva ho z toho, že bránil policajnej razii. Polícia tvrdí, že Krasnoščekova a Dimoviča zadržali, keď svoje auto so značkami UNMIK použili ako "barikádu", aby bránili polícii vstúpiť do obce Zubin Potok. Žiadosť prokurátora z Mitrovice prišla napriek hnevu Moskvy, ktorá zadržanie Krasnoščekova označila za provokáciu a porušenie jeho diplomatickej imunity.

Ako informoval spravodajský server B92.net, všetkých šesť Srbov vrátane Dimoviča, ktorých zadržali v utorok v obci Zubin Potok špeciálne jednotky kosovskej polície, už prepustili. Sudkyňa v Kosovskej Mitrovici totiž odmietla žiadosť kosovského prokurátora o uvalenie väzby na šesticu obvinenú z marenia výkonu spravodlivosti. Srbi to však odmietajú. Po prepustení ich ošetrili v nemocnici. Podľa televízie RTK mali zranenia na tvári.

Podľa srbského denníka Večernje Novosti policajné komando zbilo počas utorňajšej razie vyše 100 ľudí. Kosovská polícia uviedla, že etnickí Srbi v obci Zubin Potok kládli "ozbrojený odpor" počas operácie zameranej proti organizovanému zločinu, ktorá sa primárne týkala iných policajtov. Dodala, že pri zásahu utrpelo zranenia päť mužov zákona a šesť civilistov.

Srbský prezident Aleksandar Vučič bilancoval, že špeciálne jednotky zatkli počas razie 19 policajtov a deväť civilistov - Srbov z obce Zubin Potok, ktorí sa postavili na odpor kosovskej polícii. Milan Ivanovič, riaditeľ Klinického a nemocničného centra (KBC) v severnej Kosovskej Mitrovici, kde je 11 zranených, vyhlásil, že podľa spôsobu, akým boli zranení počas razie, možno hovoriť o pokuse o vraždu.

Viac o téme: SrbskoKosovoPrištinaAna Brnabičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu