Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Napätie sa stupňuje: Kosovo zatklo 28 ľudí, srbská armáda je v bojovej pohotovosti

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

PRIŠTINA/BELEHRAD - Špeciálne jednotky kosovskej polície dnes ráno zatkli 23 osôb na severe krajiny, ktorý je sčasti pod kontrolou Belehradu. Jeden kosovský policajt bol pri akcii postrelený a dvaja Srbi boli zranení. Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakcii uviedol armádu do stavu bojovej pohotovosti, informovali srbské aj kosovské médiá. Väčšina zatknutých sú Srbi a Bosniaci zo severného Kosova, medzi zadržanými je ale údajne aj ruský občan pôsobiaci v misii OSN v Kosove.

Srbská agentúra Tanjug uviedla, že zatknutí sú srbskí príslušníci kosovskej polície, ktorých úrady vinia zo zapojenia do organizovaného zločinu, pašovanie, branie úplatkov či zneužitia právomocí.

"Táto operácia je proti organizovanému zločinu a jej cieľom sú policajti a colníci," povedal kosovský premiér Ramush Haradinaj. Srbské obyvateľstvo Kosova vyzval k pokoju. Počet zatknutých kosovská strana nespresnila. Výroky Haradinaja nepriamo potvrdil aj hovorca medzinárodných mierových síl KFOR Vicenzo Grasso, podľa ktorého nie je akcia namierená proti Srbom, ale proti zločincom a korupčníkom. Dodal, že neprebieha len na severe krajiny.

Srbský prezident Vučić dopoludnia v parlamente uviedol, že podľa jeho nepotvrdených informácií je medzi zadržanými aj ruský občan a pracovník misie OSN UNMIK Michail Krasnoščenko. "Zbili ho a zatkli, ak je informácia pravdivá, zrejme aby sa zavďačili tým, ktorí akciu schválili," dodal prezident s tým, že sa v tejto veci obrátil na ruské orgány. Ruské veľvyslanectvo následne vydalo vyhlásenie, v ktorom žiada "okamžité prepustenie zatknutého" a "dobehnutie k zodpovednosti" zodpovedných osôb, uviedla agentúra RIA Novosti.

VIDEO Napätie sa stupňuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Vučić v reakcii na zadržanie kosovských Srbov nariadil uviesť všetky zložky armády a špeciálnych jednotiek polície do stavu bojovej pohotovosti. Podľa štátnej televízie RTS bol zaznamenaný pohyb vojsk na srbskom území smerom k hranici s Kosovom. Kvôli eskalácii napätia sa tiež zíde bezpečnostná rada štátu. "Ak (zatýkanie) ihneď neskončí, nie je pochýb o tom, ako bude Srbsko reagovať už počas dňa," povedal poverenec srbskej vlády pre Kosovo Marko Djurić, podľa ktorého má akcia za cieľ zastrašiť a vyvolať paniku medzi tamojším srbským obyvateľstvom.

Rozsiahla zatýkacia akcia prebehla na niekoľkých miestach severného Kosova, polícia pri nej údajne zhabala množstvo dôkazového materiálu. Podľa kosovského denníka Koha Ditore sa v obci Zubin Potok strhla prestrelka, v ktorej bol ľahko zranený kosovský policajt. V etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici zneli sirény a na hlavnom námestí v srbskej časti mesta sa zhromaždilo množstvo obyvateľov.

Špeciálne jednotky kosovskej polície zatkli počas utorňajšej razie na severe krajiny 28 ľudí - 19 policajtov a deväť civilistov, bilancoval srbský prezident Aleksandar Vučič. Podľa agentúry Tanjug spresnil, že zo zadržaných policajtov sú 11 Srbi, siedmi etnickí Albánci a jeden je Bosniak. Dvanásť policajtov je podľa neho zo severnej časti Kosova, sedem z južnej. Všetkých deväť civilistov sú Srbi z obce Zubin Potok, obyčajní občania, ktorí sa postavili na odpor kosovskej polícii, dodal Vučič.

Ku kosovským hraniciam mieria srbskí vojaci

K hranici s Kosovom smeruje kolóna srbských vojenských vozidiel s vojakmi a vojenským vybavením. Informovala o tom v utorok oficiálna srbská tlačová agentúra Tanjug. Podľa jej údajov vozidlá vyrazili okolo obeda z kasární v centrálnom meste Kraljevo. Ide o zjavnú demonštráciu sily v súvislosti s najnovším napätím, ktoré vyvolala operácia kosovskej špeciálnej polície v prevažne Srbmi obývanom severnom Kosove. Zásah nahneval vládu v Belehrade, ktorá už skôr v utorok oznámila, že srbskí vojaci sú v stave pohotovosti.

VIDEO Napätie sa stupňuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu)

Agentúra Tanjug tiež uviedla, že do kasární v Kraljeve pricestoval minister obrany Aleksandar Vulin. Stalo sa tak krátko predtým, než vojenské vozidlá vyrazili smerom ku Kosovu. Agentúra informovala aj o prelete srbskej bojovej stíhačky MiG-29 v blízkosti spoločných hraníc.

Dačič označil operáciu na severe Kosova za neprimeranú, vyzval však k dialógu

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič je presvedčený, že počas utorkovej operácie kosovských bezpečnostných síl na Srbmi obývanom severe Kosova bola použitá nadmerná sila. Napriek tomu vyzval na dialóg s Prištinou a implementácii bruselskej dohody. Dačič to vyhlásil počas tradičného stretnutia ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4) a západného Balkánu, ktoré sa v utorok uskutočnilo v Bratislave.

Ivica Dačič
Zobraziť galériu (5)
Ivica Dačič  (Zdroj: TASR/AP)

"Dnešná akcia a dnešné incidenty viedli k zatknutiu 23 osôb v prítomnosti približne 70 vojenských vozidiel, a to zapríčinilo veľmi veľké nepokoje," vyhlásil Dačič, pričom zdôraznil, že pri zásahu bola "použitá nadmerná sila".

Zatknutý ruský diplomat je už na slobode

Ruský diplomat Michail Krasnoščekov, jeden z dvoch členov Misie OSN v Kosove (UNMIK), ktorých tam v utorok zadržala polícia, bol po ošetrení prepustený z nemocnice. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu OSN Farhana Haqa. Ten zároveň vyzval na okamžité prepustenie druhého člena misie, ktorý je kosovským občanom.

Haq potvrdil, že obaja členovia UNMIK utrpeli pri zásahu špeciálnych jednotiek kosovskej polície na severe krajiny, kde žijú prevažne etnickí Srbi, zranenia. Dodal, že ruský diplomat musí byť aj po prepustení z nemocnice pod lekárskym dohľadom. Zadržanie Krasnoščekova Moskva označila za provokáciu zo strany vedenia kosovských Albáncov.

Kosovský prezident Hashim Thaci tvrdil, že tento Rus "sa maskoval za diplomatické krytie, aby bránil policajnej operácii". Ako poznamenala AP, špeciálne jednotky kosovskej polície podnikli v utorok ráno raziu na severe Kosova, obývaného prevažne Srbmi. Kosovský premiér Ramush Haradinaj vyhlásil, že operácia bola zameraná proti pašerákom a organizovanému zločinu.

Hashim Thaci
Zobraziť galériu (5)
Hashim Thaci  (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Kosovo z podnecovania etnických nepokojov po tom, čo ťažko ozbrojená kosovská polícia vstúpila do prevažne srbského regiónu na severe Kosova a zatkla tam vyše dvadsať ľudí. Hovorkyňa ministerstva Marija Zacharovová v utorkovom stanovisku uviedla, že Kosovo "provokuje" Srbsko vyslaním svojich policajných síl do Srbmi obývaných regiónov. Zacharovová tiež skonštatovala, že cieľom zásahu je "vyvolať strach medzi nealbánskymi obyvateľmi" a "zmocniť sa kontroly nad týmito oblasťami silou".

Misia NATO vyzvala na zachovanie pokoja

Misia Severoatlantickej aliancie KFOR v Kosove vyzvala v utorok ľudí v krajine na zachovanie pokoja. Zároveň dôkladne monitoruje policajnú operáciu na severe. Jednotky KFOR sa podľa ich hovorcu plukovníka Vincenza Grassa koordinujú s úradmi, zatiaľ však nie sú v pohotovosti.

"Sme si vedomí prebiehajúcej policajnej operácie. Situáciu monitorujeme a apelujeme na každého, aby zostal pokojný a nedošlo k použitiu násilia," povedal v telefonickom rozhovore pre americkú tlačovú agentúru The Associated Press.

Belehrad stratil kontrolu nad svojou južnou provinciou v roku 1999, čiastočný vplyv si udržiava iba v niekoľkých severokosovských okresoch, kde prevláda srbské obyvateľstvo. Pôsobenie kosovskoalbánských policajných jednotiek v severnom Kosove je preto pre Srbsko veľmi citlivé. 

V roku 2011 sa vláda v Prištine pokúsila obsadiť hraničné priechody Jarinje a Brnjak, aby zabezpečila prísnejšiu kontrolu a plnenie vtedajšieho obchodného embarga na srbské tovaru. To miestnych Srbov rozhorčilo, postavili barikády k priechodom a jeden z nich vypálili. Pri incidentoch bol zabitý jeden kosovský policajt. Kontrolu prechodov potom prevzali vojaci medzinárodných síl KFOR.

Viac o téme: StreľbaKosovoBojová pohotovosťSrbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu