Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Začal sa proces s bývalou prezidentkou, je obvinená z korupcie

Cristina Fernándezová Kirchnerová počas dnešného súdneho pojednávania
Cristina Fernándezová Kirchnerová počas dnešného súdneho pojednávania (Zdroj: TASR/AP Photo/Marcos Brindicci)

BUENOS AIRES- Bývalá argentínska prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová sa v utorok postavila pred súd v procese, v ktorom čelí obvineniam z korupcie, informovala agentúra DPA.

Fernándezovú Kirchnerovú, ktorá zastávala prezidentský úrad v rokoch 2007-2015, čaká celá séria súdnych procesov súvisiacich s korupciou, pripomína DPA. Prvý z nich sa začal v utorok. Súd sa bude zaoberať štátnymi zákazkami, ktoré počas jej pôsobenia v úrade dostal argentínsky podnikateľ Lázaro Báez, blízky priateľ prezidentkinej rodiny. Kontrakty boli podľa prokuratúry vystavené na nadmerné sumy a niektoré z prác ani neboli vykonané.

Medzi obvinenými je aj samotný Báez, bývalý minister pre plánovanie a verejné investície Julio de Vido a ďalší bývalí členovia vlády. Fernándezovú Kirchnerovú, ktorá je členkou hornej komory argentínskeho parlamentu (Senátu), pred uväznením chráni čiastočná imunita. Tá sa však už nevzťahuje na súdne procesy. Exprezidentka obviňuje vládu úradujúceho argentínskeho prezidenta Mauricia Macriho z politického prenasledovania.

"Je to nový perzekučný krok s jediným cieľom: dostať exprezidentku, ktorá sa stavia na odpor súčasnej vláde, na lavicu obžalovaných v čase, keď je prezidentská kampaň v plnom prúde," uviedla na Twitteri Fernándezová Kirchnerová. Exprezidentka v sobotu oznámila, že sa v októbrových voľbách bude uchádzať o post viceprezidentky. Súdny proces môže podľa DPA ovplyvniť jej šance vo voľbách.

Viac o téme: KorupciaSúd ArgentínaCristina Fernándezová Kirchnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu