Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiari hlasujú v referende: Sprísnili zákony o zbraniach aj zrušenie daňových úľav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERN - Švajčiarski voliči hlasujú v nedeľu v dvoch referendách o tom, či zaviesť prísnejšie pravidlá pre vlastníctvo zbraní a či zrušiť daňové úľavy pre medzinárodné korporácie, informovali agentúry DPA a AFP.

Viac ako 27 percent švajčiarskej populácie vlastní strelné zbrane, čo je jedna z najvyšších mier v západnej Európe. V prípade referenda o zbrojnej legislatíve voliči rozhodujú o tom, či sa Švajčiarsko zosúladí s členskými krajinami schengenskej zóny, ktoré už sprísnili pravidlá po teroristických útokoch v Európe.

Navrhované opatrenia sa týkajú napríklad pravidelnej odbornej prípravy na používanie strelných zbraní, osobitných výnimiek pre držbu niektorých poloautomatických zbraní a sériového číslovania hlavných častí niektorých zbraní, aby sa dali vysledovať.

Podporovatelia návrhu - vrátane parlamentu a výkonnej moci - hovoria, že podobné opatrenia prijaté Európskou úniou po teroristických útokoch vo Francúzsku sú potrebné na zabezpečenie silnej policajnej spolupráce a hospodárskych väzieb s partnermi Švajčiarska v európskom schengenskom priestore. Táto otázka však vyvolala vášeň v krajine s hrdou tradíciou vlastníctva zbraní a športovej streľby, kde si muži po skončení povinnej vojenskej služby môžu vziať domov svoje služobné zbrane.

Oponenti návrhu tvrdia, že takéto opatrenia terorizmus nezastavia. Podľa nich ide o tvrdý zásah voči zákonným majiteľom zbraní - a vnímajú to ako diktát z Bruselu. Švajčiarsko sa nestretlo s veľkými teroristickými útokmi, aké boli v posledných rokoch vo Francúzsku, Belgicku, Británii či Nemecku.

V druhom referende voliči rozhodujú o tom, či zrušia daňové úľavy pre medzinárodné korporácie so sídlom vo Švajčiarsku a či by mal nedostatočne financovaný dôchodkový systém dostávať vyššie príspevky od pracovníkov, spoločností a štátu.

Prvé referendum prešlo

Švajčiarski voliči v nedeľňajšom referende podporili prísnejšie pravidlá v oblasti vlastníctva zbraní, informovala agentúra AFP. Podľa konečných výsledkov 63.7 percenta voličov súhlasilo s prijatím smernice o držbe strelných zbraní, ktorú Európska únia schválila v apríli 2017.

Návrh novely smernice predložila Európska komisia (EK) v roku 2016, aby zjednotila pravidlá znefunkčnenia, sledovania a označovania strelných zbraní v reakcii na teroristické útoky v Paríži z roku 2015. Švajčiarsko nie je členským štátom EÚ, patrí však do schengenskej zóny, pripomína AP. Odmietnutie návrhu by mohlo ohroziť vzťahy krajiny s Úniou.

Odobrili aj zrušenie úľav pre nadnárodné spoločnosti

Švajčiarski voliči podporili v dvoch nedeľňajších referendách okrem prísnejších pravidiel v oblasti vlastníctva zbraní aj zrušenie daňových úľav pre medzinárodné korporácie so sídlom vo Švajčiarsku. Zároveň podporili zvýšenie finančných príspevkov odvádzaných do dôchodku. S odvolaním sa na konečné výsledky oboch referend o tom informovala agentúra AFP.

V druhom referende podporilo 66,4 percenta švajčiarskych voličov zrušenie daňových úľav pre medzinárodné korporácie so sídlom vo Švajčiarsku a rozhodlo tiež, že nedostatočne financovaný dôchodkový systém by mal dostávať vyššie príspevky od zamestnancov, spoločností a štátu. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa Švajčiarsku v súvislosti s doterajšou daňovou legislatívou vyhrážala, že ho dá na zoznam krajín, ktoré doteraz neuplatňujú najvyššie štandardy pre dane z príjmu právnických osôb. 

V súlade s novým legislatívnym návrhom, ktorí odobrili voliči v nedeľňajšom referende, by daňové odvody mali byť vo Švajčiarsku rovnaké pre domáce i zahraničné firmy, v celkovom meradle by však mali klesnúť. Proti návrhu sa stavali ľavicové strany, vláda však referendum spojila s hlasovaním o vyšších odvodoch do dôchodku, aby tak získala aj ich podporu, píše agentúra DPA. 

Viac o téme: ReferendumŠvajčiarskoBern
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu