Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erdogan ohlásil armádnu spoluprácu s Ruskom: Spoločná výroba obranných systémov

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecko a Rusko budú spoločne vyrábať ruské systémy protivzdušnej obrany S-500. Vyhlásil to v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Erdogan taktiež zdôraznil, že Turecko sa nestiahne z dohody o nákupe ruských systémov S-400. Označil to za "dokončený obchod". Podľa jeho slov by Turecko malo dostať tieto systémy v júli, "ale môže sa to aj urýchliť".

Krok Turecka kúpiť systémy S-400 zhoršil jeho vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré Ankare pohrozili sankciami. Washington vyhlásil, že dohoda s Moskvou je hrozbou pre obranu Západu, a v apríli pozastavil dodávky svojich stíhačiek F-35 do Turecka. Erdogan ale tvrdí, že "skôr či neskôr" Turecko tieto stíhačky dostane.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP) (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

Ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov koncom apríla oznámil, že výskum a vývoj systému protivzdušnej obrany S-500 je v záverečnej fáze.

"Hovorím o ukončovaní výskumu a vývoja a nasledujúcom začiatku sériovej výroby. Teraz môžem povedať, že práca na výskume a vývoji sa už chýli ku koncu," povedal Manturov, ktorého citovala agentúra TASS. Dodala, že operátorov tohto systému školia od roku 2017 na Vojenskej akadémii vzdušno-kozmickej obrany maršala Sovietskeho zväzu G. K. Žukova v meste Tver. Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte skôr uviedol, že systém S-500 začnú dostávať ozbrojené sily už v roku 2020.

S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany, v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.



 

Viac o téme: Vladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu