Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pompeo navštívil Rusko: Lavrov označil rokovania za úprimné a užitočné

Mike Pompeo je už v Rusku. Zobraziť galériu (3)
Mike Pompeo je už v Rusku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin bude v utorok s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom diskutovať o kontrole zbraní aj o Iráne. Informoval o tom Kremeľ. Pompeo pricestuje v utorok do čiernomorského letoviska Soči na rokovania so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Následne sa má stretnúť aj s Putinom.

Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že schôdzka sa okrem kontroly zbraní zameria aj na Irán, Sýriu, krízu vo Venezuele či severokórejský jadrový program. Pompeo v tweete pred odchodom do Ruska uviedol, že Moskva a Washington sa v niektorých z tém zhodujú a v iných nezhodujú. Dodal však, že je "našou zodpovednosťou nájsť cestu vpred".

Mike Pompeo je už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

Putin pred stretnutím s Pompeom navštívi vojenskú továreň na juhu krajiny, kde sa vyrábajú niektoré z najmodernejších ruských bojových stíhačiek. Na otázku, či sa táto návšteva uskutoční zámerne v čase Pompeovho príchodu, Putin odpovedal, že ide o bežnú pracovnú cestu a nikomu tým žiadny "odkaz" nevysiela.

Nedôvera medzi Ruskom a USA škodí obom, povedal Lavrov Pompeovi

Nedôvera medzi Ruskom a Spojenými štátmi škodí obom krajinám. Na začiatku utorňajšej schôdzky s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom v ruskom letovisku Soči to uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

"Táto nedôvera prekáža vašej aj našej bezpečnosti," povedal Lavrov Pompeovi, ktorý pricestoval do Soči v utorok. Podľa Lavrova Rusko a Spojené štáty musia obnoviť dôveru na všetkých úrovniach vzájomného dialógu. Pompeo uistil, že na návštevu prišiel preto, lebo americký prezident Donald Trump je "zaviazaný zlepšeniu" vzťahov, uviedla agentúra DPA.

Minister zahraničných vecí USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

"Nie sme protivníkmi v každej záležitosti," konštatoval Pompeo, pričom spomenul osobné skúsenosti na spoločnej protiteroristickej práci s Ruskom, ktorá "zachránila americké životy a zachránila ruské životy". Ide o prvú Pompeovu návštevu Ruska, odkedy sa vzťahy medzi týmito dvoma mocnosťami dostali v uplynulých rokoch na najnižšiu úroveň. Pompeo bude v Rusku rokovať aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

Pred príchodom do Ruska Pompeo zverejnil tvít, podľa ktorého "Moskva a Washington súhlasia s niektorými otázkami a nesúhlasia s inými". "Je našou úlohou nájsť cestu ďalej," dodal. Putinov hovorca Dmitrij Peskov v utorok novinárom povedal, že stretnutie by sa podľa všetkého malo sústrediť na otázky ako kontrola zbraní, Irán, Sýria, Venezuela a jadrový program Severnej Kórey.

Lavrov označil rokovania s Pompeom za "úprimné a užitočné" 

Za "úprimné a užitočné" označil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov utorňajšie rokovania s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Konali sa v ruskom letovisku Soči a podľa agentúry TASS trvali približne tri hodiny.

Po rokovaniach nasledovala spoločná tlačová konferencia, po ktorej oboch ministrov prijme ruský prezident Vladimir Putin - vo svojej tamojšej rezidencii Bočarov Ručej. Lavrov na tlačovej konferencii s Pompeom uviedol, že rokovali o množstve otázok vrátane krízy vo Venezuele a vojny v Sýrii.

"Podrobne sme diskutovali o situácii v bilaterálnych záležitostiach a vymieňali si názory na Venezuelu, Sýriu a situáciu v súvislosti so Spoločným komplexným akčným plánom pre Irán," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra AFP.

Viac o téme: StretnutieRuskoUSAVladimir PutinMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu