Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najdlhšie žijúci prezident USA Jimmy Carter utrpel ťažkú zlomeninu: Zranenie môže byť osudné

Jimmy Carter
Jimmy Carter (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Jimmy Carter utrpel v pondelok pri páde vo svojom dome v štáte Georgia zlomeninu v oblasti bedrového kĺbu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Cartera (94) po úraze hospitalizovali v nemocnici v meste Americus, kde sa podrobil operácii. Podľa slov jeho hovorkyne Deanny Congileovej zákrok prebehol úspešne, rovnako ako počiatočná fáza zotavovania. S exprezidentom je v nemocnici aj jeho 91-ročná manželka Rosalynn, s ktorou žije už 73 rokov. 

Bývalý šéf Bieleho domu utrpel úraz, keď sa chystal na lov divých moriek. Cartera v tejto súvislosti mrzí najmä to, že sa lovecká sezóna už končí a nebude môcť vyčerpať svoju kvótu. Demokrat Jimmy Carter pôsobil v rokoch 1977-81 ako 39. prezident USA. V marci 2019 sa stal najdlhšie žijúcim prezidentom v dejinách USA. Predstihol vtedy exprezidenta Georgea H. W. Busha, ktorý zomrel vlani v novembri vo veku 94 rokov a 171 dní.

Aj po odchode z Bieleho domu zostal verejne činný a v roku 2002 mu udelili Nobelovu cenu za mier za činnosť v jeho mimovládnej neziskovej organizácii Carter Center. Carterovi pred niekoľkými rokmi diagnostikovali rakovinu mozgu a pečene a následne sa podrobil operácii a rádioterapii. Podľa lekárov bola liečba úspešná. Televízia CNN pripomína, že zlomenina bedrovej kosti môže byť pre mnohých starších ľudí osudná. Na jej následky zomiera v priebehu 12 mesiacov jeden z troch pacientov nad 50 rokov. 

Súčasný republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump zaželal Carterovi rýchle uzdravenie. Podľa vlastných slov s ním nedávno hovoril a bol vo veľmi dobrej forme. "Bude (opäť) v poriadku," vyjadril sa Trump.

Viac o téme: PrezidentZranenieZlomeninaUSAJimmy Carter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu