Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Linu priviedli k lekárovi s "nádorom": Porodila vo veku päť rokov, okolnosti zostávajú záhadou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIMA/PRAHA - Už zajtra (14. mája) uplynie 80 rokov od narodenia potomka Peruánky Liny Medinovej, ktorá v tom čase mala iba päť rokov, sedem mesiacov a 21 dní. Stala sa tak najmladšou matkou na svete.

FOTO Dievčina (24) mala ukrutné bolesti: Mobilom si odfotila rozkrok a skoro odpadla

Medinová sa narodila 23. septembra 1933 do početnej chudobnej rodiny zo zapadnutej dedinky v peruánskych Andách. Rodičia ju v apríli 1939 priviedli k lekárovi s podozrením na veľký brušný nádor po tom, čo zlyhali rady šamanov. O mesiac neskôr sa jej v nemocnici v Lime narodil cisárskym rezom syn Gerardo, ktorého Medinová pomenovala po jednom z lekárov. Nikdy sa ale nezistilo, s kým ho počala. Pre podozrenie z incestu sa dočasne vo väzení ocitol Linin otec, ale neskôr bol prepustený pre nedostatok dôkazov.

Malý Gerardo až ako 10-ročný zistil, že dievčatko, s ktorým vyrastal a ktoré považoval za svoju sestru, je v skutočnosti jeho matkou. Zomrel v roku 1979 na ochorenie kostnej drene. Sama Lina, ktorá dodnes o svojom tehotenstve odmieta hovoriť, sa v roku 1966 vydala a o šesť rokov neskôr, 33 rokov po svojom prvom synovi, porodila ďalšieho.

Linu priviedli k lekárovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikipedia.org)

Ďalšie veľmi mladé mamičky

V júni 1932 porodilo dcéru dievča vo veku šesť rokov a sedem mesiacov v indickom Dillí, známe ako "H". Do nemocnice ho prijali podobne ako Medinovú s podozrením na brušný nádor. V auguste 1934 porodila mŕtve dieťa šesťročná Jelizaveta Gryščenková z bývalého Sovietskeho zväzu. Otcom bol jej dedko a rodina sa po škandále odsťahovala do Vladivostoku. Štatistiky ďalej evidujú deväť dievčat, ktoré porodili vo veku osem rokov a 27 dievčat, ktorým sa narodilo dieťa v ich deviatich rokoch.

Najmladším otcom sa v roku 2012 stal jedenásťročný chlapec z Nového Zélandu. Jeho totožnosť nebola zverejnená, matka jeho dieťaťa mala v tom čase 36 rokov. V roku 2015 sa v jedenástich rokoch stal otcom aj chlapec Alberto z Mexika, matkou jeho dieťaťa bola šestnásťročná dievčina.

Žena a dieťa.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Najstaršie prvorodičky

K najstarším prvorodičkám na svete patrí Indka Umkari Panvárová, ktorá v roku 2008 vo veku sedemdesiatdva rokov porodila po umelom oplodnení dvojičky. V roku 2016 porodila svoje prvé dieťa sedemdesiatročná Indka Daldžindar Kaurová zo severoindického Amritsaru. Vek indických matiek však nemusí byť úplne správny, lebo mnohí Indovia sami presný rok svojho narodenia nevedia.

Rekord najstaršej matky na svete, u ktorej bol vek doložený, si pripísala v decembri 2006 Španielka María Bousadová, ktorá porodila tesne pred svojimi 67. narodeninami dvojčatá. O tri roky neskôr ale táto matka zomrela na rakovinu. Pred ňou držala rekord šesťdesiatšesťročná Rumunka Adriana Iliescuová. Najstarším otcom na svete sa v roku 1951 stal 102-ročný Američan James E. Smith, matkou jeho dieťaťa bola jeho tridsaťosemročná manželka.

Dieťa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Najplodnejšie mamičky

Najviac detí podľa Guinessovej knihy rekordov porodila žena istého Fjodora Vasiljeva z Ruska (jej meno nie je známe). Medzi rokmi 1725 a 1765 zvládla údajne 27 pôrodov - mala šestnásť dvojčiat, sedem trojčiat a štyrikrát urobila manželovi radosť štvorčatami. Celkovo to bolo teda 69 detí, z ktorých dve zomreli pri pôrode.

V štatistike sú zaznamenané aj devätorčatá. Na svet ich priviedla v roku 1971 žena v austrálskom Sydney a v roku 1999 ďalšia rodička v Malajzii. Žiadny z novorodencov však neprežil.

Linu priviedli k lekárovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gistexpress.com)

Osmorčatá (šesť chlapcov a dve dievčatká) sa narodili v januári 2009 cisárskym rezom Američanke Nadyi Sulemanovej v kalifornskom meste Bellflower. Ide o prvý prípad v histórii, keď prežili všetky deti. Tridsaťtriročná slobodná matka rozšírila počet svojich potomkov na 14 (má tiež tri páry dvojčiat), všetky deti boli počaté v skúmavke.

Ďalšie živo narodené osmorčatá prišli na svet v roku 1998 v texaskom Houstone v zbožnej rodine pochádzajúcej z Nigérie. Najmenšie z detí však týždeň po pôrode zomrelo. V ďalších prípadoch neprežilo viac detí. Prvé osmorčatá na svete sa narodili v roku 1967 v Mexiku, všetky ale čoskoro zomreli.

Viac o téme: PôrodNarodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu