Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyhrážky iránskeho námestníka ministra zahraničia: Za americké sankcie potrestáme Afgancov

Abbás Araghčí
Abbás Araghčí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

TEHERÁN - Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Araghčí prekvapil nielen zahraničie, ale najmä domácich komentátorov a politikov svojím stredajším vyhlásením, že Irán by mohol v odvete za sprísnené americké sankcie vyhostiť z krajiny všetkých afganských utečencov.

Jeho vyjadrenie zaskočilo umiernených politikov rovnako ako zástancov tvrdej islamskej línie a všetci sa svorne pýtajú, čo majú Afganci spoločné s americkými sankciami. Araghčí v stredu povedal, že ak budú americké sankcie naďalej poškodzovať iránsku ekonomiku, krajina si tento výpadok príjmov môže vykompenzovať tým, že pošle domov Afgancov, pretože ich pobyt v Iráne stojí túto krajinu podľa neho niekoľko miliárd dolárov ročne. "Je možné, že požiadame našich afganských bratov a sestry, aby opustili Irán," vyhlásil námestník ministra zahraničia.

"Tieto slová si nikdy nemal povedať," odkázala politikovi súkromná - i keď samozrejme striktne provládna - tlačová agentúra Tasnim. "Odvolanie Araghčího je úplné minimum, čo treba po tejto veľkej chybe spraviť," napísal známy bloger Alí Nadirí.

Viac o téme: VyhostenieIránAbbás AraghčíAgfanciAmerické sankcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu