Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blízko k ďalším katastrofám: Jedno lietadlo zišlo z pristávacej dráhy, druhé muselo núdzovo pristáť

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

RANGÚN - Bangladéšske lietadlo zišlo v stredu z pristávacej dráhy na letisku v mjanmarskom Rangúne. Pri incidente utrpelo zranenia 11 ľudí, informovala agentúra AFP. Na záberoch z miesta nehody bolo vidno poškodené lietadlo bangladéšskych aerolínií Biman, nachádzajúce sa na tráve vedľa dráhy.

"Ľahké zranenia utrpel jeden pilot, jedna letuška a deväť cestujúcich," povedal pre AFP príslušník polície na rangúnskom letisku. Na palube sa nachádzali vyše tri desiatky ľudí vrátane viacerých Európanov. Išlo o občanov Bangladéšu, Mjanmarska, Kanady, Číny, Indie, Francúzska a Švajčiarska. 

Podľa hovorcu leteckej spoločnosti Biman pri nehode stroja Bombardier Dash-8 Q400, ktorý vzlietol z bangladéšskej metropoly Dháka, utrpeli zranenia najmenej štyri osoby vrátane pilota. Na palube bolo celkovo 33 ľudí, z toho dvaja piloti a dve letušky. Zranení podľa hovorcu nie sú v ohrození života, píše agentúra AP.  

Stroj zišiel z dráhy počas pristávacieho manévru v stredu podvečer miestneho času (14.20 SELČ), keď Rangún zasiahla búrka sprevádzaná silným dažďom. Podľa AFP pritom došlo k poškodeniu nosa a krídel lietadla. Miestne letisko incident s lietadlom nepotvrdilo, avšak na niekoľko hodín pozastavilo svoju prevádzku, oficiálne pre silný dážď. Prichádzajúce lety počas výluky odklonili na letisko v mjanmarskej metropole Nepjito. 

Nehody civilných lietadiel sú v Mjanmarsku pomerne zriedkavé. V posledných rokoch tam však došlo k niekoľkým haváriám vojenských lietadiel s obeťami na životoch. Pri najvážnejšej z nich zahynulo v júni 2017 122 príslušníkov mjanmarskej armády, ich rodinných príslušníkov a členov posádky.  

Lietadlo z Paríža do Bombaja núdzovo pristálo v Isfaháne

Let francúzskej leteckej spoločnosti Air France z Paríža do indického Bombaja musel v stredu núdzovo pristáť v iránskom meste Isfahán. Počas letu AF218 sa vyskytli problémy s ventiláciou, a tak sa piloti rozhodli radšej preventívne pre núdzové pristátie.

Leteckí mechanici momentálne lietadlo Airbus A340 kontrolujú, o cestujúcich sa zatiaľ starajú zamestnanci isfahánskeho letiska. Ako informovala iránska tlačová agentúra IRNA, nikomu z cestujúcich sa pri núdzovom pristátí nič nestalo.

Viac o téme: ZranenýMjanmarskoLietadlo sa odklonilo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu