Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osem krajín podporí Macronov návrh v oblasti klimatických zmien

Emmanuel Macron priľubuje návrat verejného poriadku
Emmanuel Macron priľubuje návrat verejného poriadku (Zdroj: TASR / AP Photo/Michel Euler)

SIBIU - Osem členských štátov Európskej únie žiada prijatie ambicióznejších cieľov v oblasti klimatických zmien na základe iniciatívy, ktorú vo štvrtok na neformálnom summite EÚ v Sibiu (9.5) predloží francúzsky prezident Emmanuel Macron. Uviedla tlačová agentúra DPA.

Macron tento svoj zámer predstavil v pondelok po stretnutí v Paríži s holandským premiérom Markom Ruttem. Podľa pracovného dokumentu, ktorý mala DPA k dispozícii, uvedený návrh okrem Francúzska podporuje aj Belgicko, Dánsko, Holandsko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko. Agentúra DPA upozornila, že na tomto zozname absentuje Nemecko, podľa vládnych zdrojov z Paríža je však Berlín ochotný sa k tejto skupine pridať neskôr. 

Hlavy vlád a štátov na summite v Sibiu predstavia priority Únie na nasledujúcich päť rokov. vytýčené ciele a priority by mali byť doladené na summite EÚ v júni, po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré predznamenajú aj možné zloženie novej Európskej komisie.

Macron v rámci svojej iniciatívy vyzýva, aby sa zmeny klímy stali jedným z hlavných bodov budúcej európskej agendy. Podľa jeho návrhu by členské krajiny EÚ mali zvýšiť svoje príspevky v rámci klimatickej dohody z Paríža z decembra 2016, ktorá je zameraná na obmedzenie globálneho otepľovania.

Krajiny EÚ, ktoré podporujú Macronov projekt, by chceli, aby sa lídri EÚ v Sibiu zaviazali k "ambicióznym výzvam", najlepšie k takým, ktoré by mali za cieľ dosiahnutie nulovej bilancie emisií tzv. skleníkových plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie planéty, už do roku 2050. Júnový summit EÚ by mal následne poskytnúť "jasnú politickú podporu" pre tieto ciele.

Viac o téme: SummitKlimatické zmenyEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu