Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivé VIDEO z paluby: Pasažieri v Moskve kričali od strachu, lietadlo sa zmenilo na ohnivú pascu

O život pri tragédii prišlo 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí Zobraziť galériu (5)
O život pri tragédii prišlo 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Posádka lietadla spoločnosti Aeroflot, ktoré pri tvrdom núdzovom pristáti na letisku v Moskve zachvátil v nedeľu večer požiar, urobila všetko pre záchranu pasažierov. Po nehode, pri ktorej zahynulo 41 ľudí, to vo vyhlásení vydanom v noci na pondelok uviedli samotné aerolínie.

"Aeroflot vyjadruje najhlbšiu sústrasť rodinám a milovaným tých, ktorí prišli o život na lete SU1492 Moskva-Murmansk," píše sa vo vyhlásení. "Posádka urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby zachránila životy cestujúcich a poskytla núdzový pomoc dotknutým. Bohužiaľ, neboli schopní zachrániť všetkých na palube," citovala leteckú spoločnosť agentúra DPA.

Desivé VIDEO z paluby:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Lietadlo Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) smerujúce do Murmanska na severozápade Ruska bolo podľa Aeroflotu nútené vrátiť sa na letisko Šeremetievo krátko po štarte z "technických príčin". Podľa ruských médií vyslal stroj núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

Desivé VIDEO z paluby:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Moscow News Agency)

Pri druhom pokuse zosadnúť na dráhu lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom, pričom začali horieť motory a plamene rýchlo pohltili celú zadnú časť. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla.

Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka. O život pri tragédii prišlo 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí. Zo 78 osôb na palube prežilo 37 vrátane štyroch členov posádky. Viacerí ľudia utrpeli ťažké zranenia v dôsledku požiaru, uviedli záchranné zložky.

V lietadle vypukla panika, ukazujú videá zverejnené na internete, ktoré zachytávajú aj horiace pravé krídlo. Na miesto vyslali desiatky sanitiek a mnohých z ľudí, čo prežili, ošetrovali po nadýchaní sa dymu. "Vyšetrovanie sa začalo a Aeroflot aktivoval svoj tím krízovej reakcie," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Desivé VIDEO z paluby:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Riccardo Dalla Francesca via AP)

Aeroflot tiež zverejnil zoznam 33 ľudí, ktorí prežili, zahŕňajúci aj piatich hospitalizovaných. Aerolínie dodali, že tento zoznam je neúplný, pričom bude aktualizovaný na základe dostupných informácií.

Desivé VIDEO z paluby:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

V dôsledku tejto tragédie bolo na letiskách v Moskve zrušených alebo meškalo viac ako sto letov. Časť lietadiel, ktoré mali pristáť na letisku Šeremetievo, presmerovali na Vnukovo či Domodedovo. Echo Moskvy informovalo, že sústrasť pozostalým vyjadrili ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý nariadil vznik vládnej vyšetrovacej komisie.

Našli sa obe čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100

Obe tzv. čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100, ktoré v nedeľu pri tvrdom núdzovom pristátí v Moskve zachvátil požiar, sa našli na mieste tragédie. Odborníci začali skúmať ich technický stav. Podľa agentúry TASS to v pondelok potvrdil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

Sledkom spresnil, že ako možné príčiny leteckého nešťastia sa zvažujú nedostatočná kvalifikácia pilotov, dispečerov a technického personálu, ako aj technická chyba či meteorologické podmienky. Pri tragédii na moskovskom letisku Šeremetievo prišlo o život 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí. Na palube sa nachádzalo 78 osôb.

V moskovských nemocniciach zostáva hospitalizovaných deväť zranených. Stav troch z nich je vážny. Zranenia zvyšných šiestich označili lekári za stredne vážne, uviedol TASS s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Traja z hospitalizovaných boli členmi posádky havarovaného lietadla. Ďalším 14 cestujúcim poskytli lekári ošetrenie ambulantne, dodal TASS.

Telá 41 obetí previezli do márnice a v dohľadnom čase sa začne s procesom ich identifikácie. TASS v tejto súvislosti citoval vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných zložiek, ktorý uviedol, že väčšina obetí, ktorým sa po núdzovom pristátí nepodarilo uniknúť z horiaceho lietadla, sa otrávila splodinami z horenia. Utrpeli aj rozsiahle popáleniny. Zdroj dodal, že presnú príčinu smrti určia pitvy a súdnolekárska expertíza.

Lietadlo Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) smerujúce do Murmanska na severozápade Ruska bolo podľa Aeroflotu nútené vrátiť sa na letisko Šeremetievo krátko po štarte z "technických príčin". Podľa ruských médií stroj vyslal núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

Pri druhom pokuse zosadnúť na dráhu lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom, pričom začali horieť motory a plamene rýchlo pohltili celú zadnú časť. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla. Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka.

Väčšina obetí boli obyvatelia Murmanskej oblasti. V Murmansku spontánne vznikli pietne miesta, kam ľudia prinášajú kvety a hračky a zapaľujú sviečky. Podobné pietne miesto vytvorili aj na letisku Šeremetievo. V chrámoch Murmanskej oblasti sa uskutočnia smútočné obrady za obete havárie a za uzdravenie zranených.

Pellegrini a Danko vyjadrili sústrasť obetiam 

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým po leteckom nešťastí na moskovskom letisku Šeremetievo. Rezort diplomacie zároveň potvrdil, že nemá informácie o slovenských občanoch na palube lietadla.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí včerajšieho leteckého nešťastia v Moskve a zraneným želám skoré uzdravenie," napísal premiér na sociálnej sieti. "Ruské úrady nepotvrdili, že by sa na palube lietadla nachádzali slovenskí občania," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Boris Gandel.

Viac o téme: PožiarTragédiaLietadloRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu