Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Uzurpátor moci prehral, tvrdí Guaidó: Venezuelská vláda zablokovala internet

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Lucio Tavora)

CARACAS - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó sa objavil v stredu na verejnom proteste, deň po svojej riskantnej výzve na vojenské povstanie proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi a jeho socialistickej vláde. Táto výzva však zatiaľ ostala bez väčšej odozvy, napísala tlačová agentúra AP.

Guaidó v stredu vyhlásil, že opozícia musí vystupňovať tlak na prezidenta Madura. A vyzval svojich podporovateľov, aby vstúpili do generálneho štrajku.Tento 35-ročný zákonodarca s vyhrnutými rukávmi na proteste uviedol, že jeho hnutie vyhráva, napriek nedostatočnej reakcie armády na jeho utorkový apel, aby povstala. "Uzurpátor moci prehral," povedal opozičný líder Guaidó.

Guaidóa uznali za legitímneho prezidenta Venezuely Spojené štáty a vyše 50 ďalších krajín. Mimovládna organizácia NetBlocks so sídlom v Európe, ktorá monitoruje prípady cenzúry na internete, informovala, že venezuelský štátny poskytovateľ internetu znovu zablokoval služby vrátane aplikácií na živé streamovanie, webovej stránky YouTube a prekladateľských produktov od Google a Microsoftu.

Podľa organizácie NetBlocks sa blokovanie začalo, keď sa opozičný líder Guaidó objavil na verejnosti a vyzval na generálny štrajk. Početné internetové služby boli ťažko dostupné už aj v utorok po výrokoch Guaidóa, že má podporu armády pri zosadení Madura. Prezidenta však nezosadili a tieto internetové služby boli obnovené krátko pred tým, ako sa Maduro v utorok večer prihovoril v televízii národu. Aktivisti za slobodu internetu tvrdia, že blokovanie prekladateľských služieb je spôsob na cenzurovanie správ zahraničných médií o venezuelských politických nepokojoch

Líder socialistickej strany Diosdado Cabello na stredajšom zhromaždení na podporu Madura vyhlásil, že venezuelské ozbrojené sily stále stoja jednotne za Madurom, aj napriek opozičným výzvam, aby armáda proti prezidentovi povstala.

Cabello povedal, že armáda zostala v utorok verná a pevná ako skala, až na "hŕstku výnimiek". Dodal, že opoziční lídri teraz "chodia po svete ako živé mŕtvoly", keďže sa im nepodarilo vyprovokovať veľké povstanie, na ktoré vyzýval opozičný politik Guaidó. Opozícia a Madurovi verní priaznivci organizujú vlastné "konkurenčné" protesty a snažia sa tak získať prevahu v celonárodnom zápase o moc.

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu podľa agentúry AFP znova varoval venezuelské úrady, aby nepoužili smrtiacu silu proti demonštrantom, ktorých opozičný líder Guaidó vyzval na protesty proti prezidentovi Madurovi.

Viac o téme: ProtestyInternet VenezuelaNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu