Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Aleppe sa opäť ozývala streľba: Pri útoku militantov zomrelo aspoň 22 členov vládnych síl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

BEJRÚT - Militanti napojení na na teroristickú sieť al-Káida zaútočili na pozície vládnych síl na severe Sýrie.

Útoky si vyžiadali mnohých mŕtvych a zranených. Militantná skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS) oznámila, že útoky sa odohrali v sobotu ráno v provincii Aleppo. Tlačová agentúra Ibaa, ktorá je napojená na HTS, informovala, že si vyžiadali viac ako 20 mŕtvych vojakov. Útoky boli podľa nej odvetou za nedávne bombardovanie povstaleckej oblasti sýrskymi a ruskými ozbrojenými silami.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliaca vo Veľkej Británii tvrdí, že útoky neprežilo 22 provládnych bojovníkov a viac ako dve desiatky ďalších utrpelo zranenia. Podľa SOHR tiež zomrelo osem povstalcov.

Útoky sa stali v oblasti, ktorého sa týka sedemmesačné prímerie, ktoré dosiahli Turecko a Rusko. Prímerie však bolo ostatnom období opakovane porušené.

SOHR a ďalší opoziční aktivisti hlásili nálety ruských vojnových lietadiel na povstalcami kontrolované územia v provincii Idlib a v priľahlých oblastiach. Opozičná Sýrska civilná obrana, známa aj ako Biele helmy, uviedla, že ruské nálety a sýrske bombardovanie si od piatka popoludnia vyžiadali životy 14 civilistov a desiatky zranených. Podľa nej sa letecké útoky zamerali na oblasti v provinciách Idlib a Hamá.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA zase informovala, že povstalci ostreľovali severnú obec Hádir, kontrolovanú vládou. Zabili pri tom dvoch civilistov a viacerých zranili.

Sobotňajšie násilnosti prišli deň po tom, čo Rusko, Turecko a Irán ukončili nové kolo rokovaní so sýrskou vládou a opozíciou v kazachstanskom hlavnom meste Nursultan. Rokovania sa zamerali na kroky k nastoleniu mieru v krajine, ale nepriniesli žiaden pokrok.

Viac o téme: VojaciMilitantiSýriaAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu