Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký sexuálny manuál pre slovenských kresťanov katolíkov: Cirkev radí! Čo si môžete užívať a čo je už hriech

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: inquisitr.com)

BRATISLAVA – Čo si môžeme dopriať a čo nie, aké hriechy podliehajú povinnej spovedi, aké sú „tresty“ za ne a s kým by sa mal radiť duchovný, ak je problém so sexom zložitejší, o tom sme sa cez veľkonočné sviatky porozprávali s CSIDr. Martinom Kramarom, ThLic., hovorcom Konferencie biskupov Slovenska.

Veľký sexuálny manuál pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: KBŠ)
CSIDr. Martin Kramara, ThLic., hovorca Konferencie biskupov Slovenska

Čo je dovolené v manželskej sexualite, kde sú dve slobodné vôle a nie celkom zhodné názory

V oblasti ľudskej sexuality sa vždy odporúča zo strany duchovného rozvážna opatrnosť, potrebná citlivosť a ohľaduplnosť. Pri manželoch treba napríklad brať do úvahy to, že v manželstve ide o dvoch ľudí s dvoma slobodnými vôľami a možno aj nie celkom zhodnými názormi a dosiahnutie jednoty a súhry je otázkou procesu rastu.

Konzultácia

Odporúča sa, aby duchovný konzultoval s psychológom alebo sexuológom, najmä ak ide o zložitejšie prípady a ak manželia súhlasia. Duchovný však nemôže vyzradiť ich identitu, musí to sformulovať všeobecne. Ľudská sexualita je oblasť, ktorá práve preto, že je veľmi intímna, je aj veľmi zraniteľná. Preto je veľmi žiaduce, aby penitent pocítil zo strany spovedníka chápavosť, a nie necitlivé a neosobné moralizovanie.

Veľký sexuálny manuál pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aké hriechy podliehajú spovedi a je lepšie vyhnúť sa im

Vo všeobecnosti všetky hriechy, ktoré sú svojou podstatou závažné, treba spomenúť v spovedi. O závažnosti niektorých hriechov hovorí Katechizmus Katolíckej cirkvi, a ide najmä o tie skutky, ktoré sa dotýkajú ľudského života, telesnej a duševnej integrity a ľudskej dôstojnosti.

Nezriadená túžba po rozkoši

V oblasti sexuality katechizmus vymenúva osobitne nezriadenú túžbu po pohlavnej rozkoši, masturbáciu, smilstvo, pornografiu, prostitúciu, znásilnenie, homosexuálne styky, antikoncepciu (zámerné poškodzovanie daru plodnosti muža alebo ženy), cudzoložstvo, rozvod, polygamiu, voľné zväzky.

To sa týka aj sexuálnych fantázií, nosenia sexi oblečenia či používania erotických pomôcok. Je však vždy lepšie rozoberať túto matériu pri osobnom rozhovore pri svätej spovedi, pokladám za lepšie, ak sa človek spýta osobne, lebo si to žiada citlivý prístup.

Sexuálne fantázie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/Nadia Bokody)

Ak spovedajúci sa dostane rozhrešenie, aké sú „tresty“ za hriechy

To závisí od posúdenia kňaza, pričom musí zohľadniť okolnosti, stupeň poznania osoby, ktorá sa spovedá, vek, zrelosť, možnú závislosť a podobne. Zadosťučinením („trestom“) za hriechy môže byť modlitba, čítanie z Biblie alebo nejaký vhodný kajúcny skutok, ako napríklad sebazaprenie, almužna, podporenie dobročinnej aktivity, doplnenie si poznania štúdiom katechizmu a podobne. Ak ide o hriechy, ktorými bola niekomu spôsobená škoda – na zdraví, živote, majetku či dobrom mene, je potrebná aj primeraná náhrada alebo odškodnenie. To môže byť verejné alebo tajné, podľa toho, či samotný skutok bol verejný alebo tajný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu