Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dramatický vývoj v Peru: Exprezident spájaný s korupciou sa zastrelil, druhý skončil v nemocnici

Alan García sa zastrelil Zobraziť galériu (2)
Alan García sa zastrelil (Zdroj: SITA/AP Photo/Marcelo Luna, File)

LIMA - V konaní peruánskych orgánov, ktoré súvisí s najväčším korupčným škandálom Latinskej Ameriky, nastal v priebehu niekoľkých hodín dramatický vývoj hneď v prípade dvoch bývalých prezidentov. Zatiaľ čo exprezident Alan García v stredu zomrel po tom, ako sa pri zatýkaní postrelil do hlavy, bývalú hlavu štátu Pedra Pabla Kuczynského, vzatého minulý týždeň do väzby, ešte počas uplynulej noci (miestneho času) hospitalizovali, uviedla tlačová agentúra AP.

García († 69) sa postrelil do hlavy v spálni svojho domu v Lime, keď sa ho polícia chystala zatknúť v súvislosti s podozrením, že prijal nezákonnú platbu od brazílskeho stavebného koncernu Odebrecht. Vyšetrovanie sa zameriavalo na údajné úplatky vyplatené počas výstavby limského metra v rokoch 2006 - 2011, keď bol tento politik pri moci. García však nebol obvinený a svoje pochybenie do poslednej chvíle popieral.

Lekári z limskej Úrazovej nemocnice Casimira Ullou vo vyhlásení uviedli, že exprezident zomrel v dôsledku "mohutného krvácania do mozgu, spôsobeného strelným poranením, a kardiorespiračnej zástavy". Smrť nastala približne tri hodiny po prijatí v tomto zariadení, a to i napriek vykonanému chirurgickému zákroku. Správu o úmrtí Garcíu, pôsobiaceho na čele krajiny prvýkrát ešte v 80. rokoch, medzitým potvrdil aj súčasný peruánsky prezident Martín Vizcarra.

Dramatický vývoj v Peru:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

Vizcarrov predchodca Kuczynski (80) skončil v nemocnici po tom, ako súd minulý týždeň nariadil v jeho prípade krátkodobé vzatie do väzby v rámci vyšetrovania údajnej legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Kauza sa týka takisto brazílskeho koncernu Odebrecht. Tá údajne vyplatila vysokú sumu jeho konzultačnej firme. Kuczynski odstúpil vlani po tom, ako opoziční poslanci požadovali v tejto súvislosti jeho odvolanie z funkcie.

Spojenci Kuczynského v peruánskom Kongrese uviedli, že dôvodom hospitalizácie bol vysoký krvný tlak. Vyšetrovanie spomínaného škandálu zahŕňa celkove štyroch bývalých prezidentov Peru, pripomenula AP

Viac o téme: StreľbaPeruAlan García
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu