Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ukrajina tvrdí, že zatkla sedem Rusov: Vraj pripravovali útoky, niečo však nesedí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila, že zatkla sedem ruských občanov, ktorí podľa nej pripravovali útoky na Ukrajine. Jeden z údajne zatknutých ale tvrdí, že sa nachádza v Rusku. Informovala o tom agentúra AP.

Po tom, čo Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila, že zatkla sedem ruských občanov, ktorí podľa nej pripravovali útoky na Ukrajine, Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) spôsobilo zmätok. Informovalo totiž, že sa rozprávalo s mužom, ktorý mal byť zatknutý. Ide o Timura Dzortova, ktorý ale uviedol, že ho nikto nezatkol, že je vo svojom úrade v ingušskej metropole Magas.

Ako informovala agentúra AP, Timur Dzortov je zrejme len menovcom osoby z Ingušska, ktorú zatkli na Ukrajine. Obaja muži pôsobili aj ako zástupcovia šéfa správy regionálneho lídra. Táto chyba sa stala zjavnou, keď sa zistilo, že títo dvaja muži majú rôzne patronymá, čo je meno po otcovi, ktoré sa v Rusku bežne používa ako stredné meno, dodala AP.

Podľa agentúry UNIAN riaditeľ SBU Vasyľ Hrycak na stredajšej tlačovej konferencii v Kyjeve oznámil, že odhalili a zatkli členov podvratnej teroristickej skupiny ruských špeciálnych služieb pôsobiacej na území Ukrajiny, ktorá bola nasadená na vykonávanie politických atentátov a likvidáciu dôstojníkov ukrajinských špeciálnych služieb. Hrycak poznamenal, že od začiatku roka 2017 bolo na Ukrajine nasadených niekoľko autonómnych podvratných a teroristických jednotiek z Ruskej federácie a tzv. Doneckej ľudovej republiky.

"Tieto skupiny poslala ruská vojenská spravodajská služba na vykonanie politických atentátov a likvidáciu dôstojníkov ukrajinských špeciálnych služieb. Dňa 27. júna 2017 jedna z takýchto skupín spáchala odvážny zločin - teroristický útok, ktorý zabil generála vojenského spravodajstva Maksyma Šapovala. Pri podobnom scenári 4. apríla 2019 došlo k predčasnému výbuchu počas pokusu o nastraženie výbušného zariadenia pod auto ukrajinského vojenského spravodajcu," uviedol Hrycak.

Podľa neho muž, ktorý sa 4. apríla 2019 pokúšal nálož nastražiť, utrpel pri výbuchu ťažké zranenia a je vo väzbe. Generálna prokuratúra predtým informovala, že páchateľ zomrel po prevoze do nemocnice. Hrycak páchateľa identifikoval ako ruského občana Alexeja Komaričeva, ktorý je podľa jeho slov vodcom ruskej sabotážnej a teroristickej skupiny.

Viac o téme: útokyRusiUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu