Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal požiar v Notre-Dame: VIDEO zničeného interiéru, do očí sa tisnú slzy

Obnova katedrály bude trvať veľmi dlho. Zobraziť galériu (9)
Obnova katedrály bude trvať veľmi dlho. (Zdroj: SITA/TASR/AP, topky)

PARÍŽ - Parížska katedrála Notre-Dame, ktorú na viac ako 12 hodín zachvátil rozsiahly požiar, zostala stáť, je ale poškodená. Agentúra AFP priniesla predbežný zoznam častí chrámu, ktoré boli nenávratne zničené, poškodené, a ktoré sa podarilo zachrániť.

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža: Manžel Salmy Hayek aj majiteľ Louis Vuitton chcú dať obrovské sumy

STRATENÉ

Špicatá vežička, takzvaný sanktusník, jeden zo symbolov pamiatky, ktorý dosahoval výšku 93 metrov nad zemou. Na strechu ho pridal architekt Eugéne Viollet-Le-Duc v rokoch 1859 až 1860. Vežička sa zrútila v pondelok krátko pred 20:00 SELČ.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Thierry Mallet)

POŠKODENÉ

Zničená bola drevená konštrukcia krovu a celá strecha.

Podľa hovorcu hasičov Gabriela Plusa sa zrútila časť klenby. Minister kultúry Franck Riester ale v utorok dopoludnia povedal, že jej zvyšok by mal odolať.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Christophe Petit Tesson, Pool)

Veľký organ z 18. storočia s tromi klaviatúrami a takmer ôsmimi tisíckami píšťal sa podarilo zachrániť, boli ale poškodené. Zasypala ich suť, prach a natiekla do nich voda. Malé varhany, ktoré sa nachádzali pod sanktusníkom, oheň podľa jedného z troch katedrálnych organistov Philippa Lefevra silno poškodil.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena)

Na špici vežičky bol tepaný medený kohút, ktorý sa podľa pôvodných správ roztavil, no nakoniec sa ho podarilo nájsť a je v pomerne dobrom stave. Podľa cirkvi obsahuje pozostatky svätej Jenovéfy (Sainte Genevieve) a svätého Diviša (Saint Denis) a tiež časť Kristovej tŕňovej koruny. Relikvie majú chrániť obyvateľov Paríža.

ZACHRÁNENÉ

Dve čelné veže, v ktorých visia štyri zvony, zostali stáť. Podarilo sa tak zabrániť pádu niekoľkých ton bronzu. Slávny zvon zvaný Čmeliak váži 13 ton.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Benoit Moser/BSPP)

Dary vrátane tej najvzácnejšej - tŕňovej koruny, ktorú podľa veriacich položili na hlavu Ježiša Krista krátko pred jeho ukrižovaním. Podľa stránok katedrály sa skladá z venca s priemerom 21 centimetrov z prepletených vetvičiek, na ktorých boli tŕne, zviazaných zlatými niťami. Zachránené boli tiež ďalšie relikvie: časť Kristovho kríža, klinec z kríža a tiež rúcho svätého Ľudovíta.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Remy de la Mauviniere)

Všetky umelecké diela uchovávané v katedrálnej pokladnici, obraz Navštívenia od Jeana Jouveneta z roku 1716, vrcholné dielo 18. storočia, a zvyšky barokového vybavenia chóru.

Mramorová socha Piety sochára Nicolasa Coustoua umiestnená pred oltárom. Zobrazuje plačúcu Pannu Máriu s telom Ježiša Krista. Vznikla v rokoch 1712 až 1728 na zákazku od Ľudovíta XIV. na základe priania jeho otca Ľudovíta XIII.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Benoit Moser, BSPP)

Šestnásť sôch zobrazujúcich 12 apoštolov a štyroch evanjelistov, ktoré lemovali strechu. Sochy boli na strechu umiestnené v rovnakom čase ako vežička architekta Viollet-le-Duca. Pred časom boli odobraté kvôli reštaurovaniu a teraz sú už v Perigueux na juhozápade Francúzska.

ZOZNAM škôd, ktoré napáchal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Benoit Moser/BSPP)

Tri rozety, kruhové okná s vitrážami, ktoré predstavujú kvety raja, vznikli v 13. storočí, niekoľkokrát ale boli renovované. Severná a južná rozeta sú najväčšie, majú 13 metrov v priemere.

Viac o téme: PožiarKatedrálaArtefaktyNotre-DameNotre Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu