Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA oficiálne zaradilo iránske revolučné gardy medzi teroristické organizácie: Odvetný krok Iránu

Donald Trump Ilustračné foto
Donald Trump Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Rozhodnutie vlády Spojených štátov zaradiť iránske revolučné gardy na americký zoznam teroristických organizácií nadobudlo v pondelok účinnosť zverejnením v úradnom vestníku - Federálnom registri. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Označenie iránskych revolučných gárd, oficiálne nazývaných Zbor strážcov islamskej revolúcie, výrazom "zahraničná teroristická organizácia" ohlásili minulý týždeň americký prezident Donald Trump a minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Začala sa tým jednotýždňová lehota na prerokovanie s Kongresom, počas ktorej mohli zákonodarcovia vzniesť námietky.

Väčšina kongresmanov tento krok podporila, niektorí však v rovnakom čase vyjadrujú obavy z možného predlžovania výnimiek z ropných a jadrových sankcií voči Iránu. Tie však so zaradením revolučných gárd na teroristický zoznam nesúvisia a zavedené boli vlani v novembri po predošlom odstúpení Washingtonu od jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

Postup Spojených štátov je bezprecedentný, keďže doposiaľ nikdy neoznačili za teroristickú organizáciu oficiálnu ozbrojenú zložku inej krajiny. Washington týmto spôsobom doplnil svoje sankcie voči Iránu o ďalšiu "vrstvu", pričom hodnotí ako zločin, ak ktokoľvek v americkej jurisdikcii poskytne iránskym revolučným gardám "materiálnu podporu".

Podľa minulotýždňového vyjadrenia Trumpa má uvedené rozhodnutie odrážať to, že Irán ako štát podporuje terorizmus, na čom sa podľa šéfa Bieleho domu aktívne a rôznymi spôsobmi podieľajú práve revolučné gardy.

Iránska Najvyššia národnobezpečnostná rada zareagovala podobným krokom, keď označila za "teroristickú organizáciu" Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM). Spojené štáty zároveň zaradila medzi krajiny podporujúce terorizmus. Iránsky prezident Hasan Rúhání označil rozhodnutie Washingtonu za "absurdné a márne".

Viac o téme: USAIránTeroristická organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu