Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Okupácia Československa: Matematik sa chcel upáliť ako Palach, zatknutie KGB a pobyt na psychiatrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIGA/PRAHA - Izraelský matematik lotyšského pôvodu Elijah (Ilja) Rips, ktorý sa pred 50 rokmi, 13. apríla 1969, v Rige polial benzínom a zapálil, sa inšpiroval príkladom pražského študenta Jana Palacha. Rips vedľa seba umiestnil plagát "Protestujem proti okupácii Československa". Okoloidúci ho uhasili a vzápätí ho zatkla KGB.

Päťdesiat rokov od činu študenta, ktorý otriasol Československom: Jan Palach si vybral krutú smrť

Elijah Rips sa narodil 12. decembra 1948 v Rige v židovskej rodine učiteľa matematiky. Po škole študoval v Rige na Matematicko-fyzikálnej fakulte, kam ho prijali už ako pätnásťročného. Zaoberal sa predovšetkým algebrou pod vedením profesora Borisa Plotkina. Je jednou z najväčších kapacít takzvanej skupinovej teórie, odboru, ktorý je základom kvantovej fyziky.

Rips2017.jpg
By Sahkisahki - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Rips, ktorého pokus o upálenie včas zmarili, bol len ľahko popálený na krku a rukách. Po polročnom väznení a potom, čo bol vtedajším sovietskym režimom vyhlásený za psychicky chorého, ho odsúdili na psychiatrickú liečbu. Vďaka správe o zneužívaní psychiatrie proti disidentom adresovanej medzinárodnému psychiatrické kongresu sa režim rozhodol prepustiť Ripsa po dvoch rokoch z liečby. Vzápätí požiadal o vysťahovanie, ktoré na nátlak medzinárodnej matematickej obce povolili.

Rips odcestoval aj s rodinou do Viedne, odkiaľ sa v januári 1972 dostal do Izraela. Tu sa zapísal na Hebrejskú univerzitu, dokončil štúdiá matematiky a v roku 1975 získal doktorát.

Viac o téme: ČeskoslovenskoElijah RipsIlja Rips
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu