Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krvavé vraždenie na Novom Zelánde: Sudca nariadil psychiatrické vyšetrenie strelca

Brenton Harrison Tarrant
Brenton Harrison Tarrant (Zdroj: FB)

CHRISTCHURCH - Novozélandský sudca v piatok nariadil predpokladanému páchateľovi marcového útoku na mešity v meste Christchurch, aby sa podrobil psychiatrickému vyšetreniu. Odborníci by sa mali vyjadriť k tomu, či je svojprávny a schopný absolvovať súdny proces, informovala agentúra AFP.

Muž identifikovaný ako 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Harrison Tarrant čelí v súvislosti s útokom v Christchurchi obvineniam z 50-násobnej vraždy a 39-násobného pokusu o vraždu. Uvedené obvinenia boli oficiálne vznesené na piatkovom krátkom súdnom pojednávaní, na ktorom sa Tarrant zúčastnil len prostredníctvom videolinku z väznice s najprísnejším režimom v Aucklande, kde ho zadržiavajú v samoväzbe. Priamo v súdnej sieni ho zastupovali dvaja aucklandskí právnici. 

Tarrant počas zasadnutia súdu, na ktoré prišli aj viacerí príbuzní zastrelených moslimských veriacich, len nehybne sedel. Väzbu mu predĺžili až do ďalšieho pojednávania, ktoré sa má konať 14. júna. Sudca vyššieho súdu v Christchurchi Cameron Mander na piatkovom pojednávaní okrem toho vydal nariadenie, aby duševný stav obvineného zhodnotili dvaja odborníci. Mali by sa vyjadriť k tomu, "či je schopný absolvovať súdny proces, alebo či je duševne chorý".

Počas piatkového zasadnutia súdu bol tiež oficiálne aktualizovaný text obvinenia voči Tarrantovi, a to tak, aby zahŕňal všetkých 50 mŕtvych a 39 zranených. Obvinenie z vraždy bolo voči nemu predbežne vznesené už deň po masakre z 15. marca.

Viac o téme: VyšetrovanieSúd Nový ZélandBrenton Harrison TarrantPsychiatrické vyšetrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu