Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hor sa nadol! Tri Češky si vyšli v teniskách na túru do rakúskych Álp, zachraňoval ich vrtuľník

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstockphotos.com)

SALZBURG – Tri turistky z Českej republiky, ktoré sa v stredu v salzburskej oblasti Pinzgau vybrali na výlet do Álp len v teniskách a zablúdili, náhodou zbadali záchranári. Tí upovedomili policajný vrtuľník, ktorý ich napokon zachránil.

Podľa agentúry APA žena (52) a jej dve dcéry okolo poludnia vyrazili na túru na horu Grubereck, ktorá meria 2 168 metrov. Trasu si naplánovali za pomoci internetu, zišli však z cesty a v horskom teréne zablúdili. Na túru si vzali len ľahký odev a tenisky. Výletníčky spozorovali ďalekohľadom záchranári horskej služby, ktorí o nich za súmraku informovali políciu.

Hor sa nadol! Tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
Vďaka tomu, že v oblasti Pinzgau sa práve nachádzal policajný vrtuľník, pomohol so záchranou českých turistiek. Jeho posádka ich objavila v nadmorskej výške asi 1 850 metrov a odviezla ich do bezpečia. Ani jednej z nich sa našťastie nič nestalo. Ešteže sa nevybrali na túru v sandáloch, čo aj s ponožkami.
Hor sa nadol! Tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)
V rakúskych Alpách počas zimnej sezóny 2018/2019 zomrelo pri zimných športoch a túrach 93 ľudí, čo je menej než rok predtým. Z celkového počtu mŕtvych prišlo 19 ľudí o život pod lavínami, tri z týchto obetí boli Česi. Slovákov záchranári nehlásili.

Podľa štatistiky rakúskeho úradu sa od začiatku decembra 2018 do 24. marca zranilo pri rekreácii v Alpách dohromady 6 452 ľudí, čo je o osem percent menej než v predchádzajúcej sezóne. Najviac zranených turistov (36 percent) pochádzalo z Nemecka, domáci Rakúšania tvorili len 24 percent zranených rekreantov, deväť percent zranených pochádzalo z Holandska.

 

Viac o téme: Horská službaAlpyČeškyTeniskz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu