Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mrazivé detaily havárie vrtuľníka: V plameňoch zahynuli obetavý pilot záchranár a vojak

Michal bol skúseným záchranárom a pilotom. Zobraziť galériu (8)
Michal bol skúseným záchranárom a pilotom. (Zdroj: Facebook/Horská služba ČR - oficiální stránka, ZZS Libereckého kraje, p.o.)

SLAVOŇOV - Nešťastná tragédia vzala svetu dvoch odvážnych mužov. Zomreli pri piatkovom páde vrtuľníka neďaleko českej obce Slavoňov. Na palube sa nachádzali zahraničný pilot vo výcviku a český inštruktor a skúsený horský záchranár Michal. Zármutok je obrovský, čo však bolo príčinou nešťastia je v súčasnosti stále predmetom vyšetrovania.

Stroj havaroval uprostred poľa, len 200 metrov od posledného obytného domu v obci. Po páde na zem mal explodovať a zachvátili ho plamene. Spoločnosť, ktorá vrtuľník Enstrom 480 prevádzkovala, sa na sociálnej sieti vyjadrila, že išlo o výcvikový let na trase Hradec Králové - Nové Město nad Metují, nie o záchrannú akciu.

Pri páde vrtuľníku v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje/ hasici.cz)

"V tejto chvíli nemáme žiadne ďalšie informácie o okolnostiach leteckej katastrofy a úzko spolupracujeme s príslušnými orgánmi za účelom zistenia príčin nehody," napísali v príspevku a vyjadrili úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Pri páde vrtuľníku v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje/ hasici.cz)

20 minút vo vzduchu

České médiá uvádzajú, že v troskách helikoptéry zahynul vojenský pilot z Afganistanu, ktorý využil služby spoločnosti DSA a učil sa lietať. Dohliadal na neho Čech Michal, inštruktor a pilot leteckej horskej záchrannej služby.

Obaja nemali najmenšiu šancu na prežitie, keďže stroj po páde začal horieť a živel zničil celý priestor pre posádku. Nedotknutá mala zostať len zadná časť helikoptéry. "Miestni sa plamene snažili uhasiť hasiacimi prístrojmi, to ale nestačilo. Hasiči oheň zlikvidovali až vysokotlakovým prúdom vody," opísala pre Blesk hovorkyňa hasičov Martina Götzová.

Pri páde vrtuľníku v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje/ hasici.cz)

Vo vzduchu mala byť dvojica podľa Aktu.cz len 20 minút. Starosta obce Michal Suchánek priblížil, že svedkovia videli, ako stroj krúži vo výške a potom padá kolmo nadol. Či išlo v tomto prípade o technickú poruchu alebo o chybu pilota, preukáže až vyšetrovanie.

Michal, ktorý zahynul pri leteckej katastrofe, sa vášňou pre svoju prácu často pochválil aj na sociálnej sieti.
Zobraziť galériu (8)
Michal, ktorý zahynul pri leteckej katastrofe, sa vášňou pre svoju prácu často pochválil aj na sociálnej sieti.  (Zdroj: Facebook/M.B.)

Profesionál každým kúskom srdca

Na Michala si zaspomínali jeho kolegovia zo Záchrannej zdravotnej služby Libereckého kraja. "So smrťou sa stretávame často. Stále sa s ňou nevieme zmieriť a pre každého z nás je zložité sa s ňou vyrovňať. Dnes sme sa so smrťou stretli vo vlastných radoch a je nám ťažko," zneli dojemné slová o ich dlhoročnom spolupracovníkovi a kamarátovi. 

Michal, ktorý zahynul pri
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, p.o.)

Pilot pomáhal pri záchrane desiatok ľudských životov. Podľa blízkych bol obetavý a najmä profesionál každým kúskom svojho srdca. "Mali sme ho radi. Jeho sa už po nehode bohužiaľ zachrániť nepodarilo," upozornili na smutný paradox. "Michal, kamarát, spomíname!" odkázali aj zronení príslušníci Horskej služby ČR. 

Viac o téme: HaváriaObeteVrtuľník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu