Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Írsku našli podozrivý balík: Zjavne sa zhoduje s listovými bombami z Británie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Podozrivý balíček objavila v piatok ráno polícia v sklade pošty v grófstve Limerick na západe Írska. Zásielka je zjavne identická s listovými bombami, aké začiatkom marca našli v Londýne i Glasgowe a ku ktorých odoslaniu sa prihlásila skupina s označením "IRA". S odvolaním sa na vyhlásenie írskej polície o tom informovali agentúry Reuters a AFP.

Zásielku objavili v sklade na triedenie pošty, na miesto následne dorazili policajti aj pyrotechnici. "Tento balíček sa zdá byť identický s balíčkami.. aké sa našli skôr v tomto mesiaci v Londýne a Glasgowe," uviedol hovorca írskej polície, ktorá zároveň informovala, že na vyšetrovaní incidentu spolupracuje s britskými orgánmi.

Skupina označujúca sa ako "IRA" sa 12. marca prihlásila k odoslaniu malých balíčkov obsahujúcich výbušné zariadenia, ktoré sa na začiatku marca našli v Londýne a v Glasgowe. Zásielky obsahujúce výbušné zariadenia objavili 5. marca v dvoch budovách neďaleko londýnskych medzinárodných letísk a tiež na železničnej stanici v Londýne. Ďalšia listová bomba bola nájdená o deň neskôr v priestoroch Glasgowskej univerzity.

Všetky zásielky mali írske poštové známky a dublinskú adresu odosielateľa. Skupina "IRA" uviedla, že zaslala dovedna päť balíkov - najnovší z Limericku by teda mohol byť posledným, píše AFP. Skratku IRA v minulosti používala Írska republikánska armáda, polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde v Severnom Írsku. Ozbrojeného boja sa vzdala v súlade s Veľkopiatkovou dohodou z roku 1998, ktorou sa ukončil 30-ročný severoírsky konflikt. Malá časť odštiepencov z IRA však stále pokračuje v občasných menších útokoch.

Viac o téme: ÍrskoDublinIRALimerickListové bomby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu