Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Militanti Daeš zvádzajú v Sýrii zúfalý boj: Kladú prudký odpor, má ísť o posledný protiútok

(Zdroj: SITA/Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda via AP, File)

BÁFHÚz - Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) v stredu vyhlásili, že militanti Daeš zvádzajú zúfalý boj proti ich postupujúcim jednotkám a z malého kúska územia na východe Sýrie, ktoré je ešte stále pod ich kontrolou, podnikli protiútok. Informovala o tom agentúra AP.

Nemenovaný veliteľ SDF uviedol, že protiútok Daeš sa začal v noci na stredu zo západného brehu rieky v dedine Bághúz ležiacej na východe Sýrie neďaleko irackých hraníc - poslednej sýrskej bašte tejto teroristickej organizácie. 

Podľa tohto veliteľa v tejto oblasti pokračovali v stredu ťažké boje a Kurdmi vedené SDF sa snažia protiútok zmariť. Hovorca síl podporovaných Spojenými štátmi Adnan Afrín uviedol, že militanti Daeš "kladú prudký odpor", pričom vystreľujú mínometné a protitankové granáty. 

Podľa ďalšieho predstaviteľa SDF ide o "posledné chvíle" a "posledný útok" militantov Daeš, napísala agentúra AFP s tým, že Daeš využíva pri protiútoku "mnohých samovražedných bombových útočníkov". 

Bághúz je v posledných týždňoch dejiskom kľúčovej bitky medzi militantmi Daeš a SDF, ktoré majú podporu USA. SDF informovali, že z obliehanej dediny doteraz evakuovali desaťtisíce civilistov a ich jednotkám sa vzdali tisíce teroristov Daeš rôznych národností.

Viac o téme: BojSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu