Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Orbán pripustil odchod Fideszu z Európskej ľudovej strany: Odmieta pristúpiť na kompromisy

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió pripustil odchod svojej strany Fidesz z politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente.

Podľa jeho slov je Maďarsko terčom útokov v rámci EPP preto, lebo bráni, aby sa z ľudovcov stala "medzinárodná organizácia pre prisťahovalectvo". Premiér podľa agentúry MTI zdôraznil, že v otázke ochrany kresťanskej kultúry a migrácie nie je ochotný pristupovať na žiadne kompromisy. "Máme niekoľko možností - a o tom, či tieto možnosti budú v rámci EPP, alebo mimo nej, rozhodne Fidesz," konštatoval Orbán. 

Dodal, že v týchto dňoch telefonicky rokoval s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, s predsedom frakcie EPP Manfredom Weberom a so súčasnými i s bývalými premiérmi a prezidentmi európskych krajín. Ministerský predseda poznamenal, že v nedeľu navštívi Poľsko na výročie členstva tejto krajiny v NATO, a dodal, že poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) nie je členom EPP. Pripustil, že Fidesz opustí EPP, avšak podčiarkol, že on osobne by preferoval zreformovanie samotnej EPP.

Szijjártó: Neobetujeme práva maďarských komunít v zahraničí

Maďarsko ochráni práva maďarských komunít v zahraničí, vyhlásil v piatok v Budapešti v úvode plenárneho rokovania Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. "Zahraničná politika Maďarska bude aj naďalej zotrvávať na postoji, že záujmy maďarských komunít neobetuje na žiadnom oltári geopolitických záujmov, a to ani napriek rôznym tlakom," citoval šéfa maďarskej diplomacie agentúra MTI.

Szijjártó Maďarom žijúcim vo svete odkázal, že sa môžu aj naďalej spoliehať na podporu maďarskej vlády. Dodal, že Maďarsko bude pokračovať v odpore voči Ukrajine na medzinárodnej scéne až dovtedy, kým Kyjev nevráti práva, ktoré parlamentnými rozhodnutiami v uplynulých rokoch odobral tam žijúcej maďarskej národnostnej menšine.

KMKF je fórum poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente i poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom - vrátane Slovenska. Fórum vzniklo v decembri 2004; poslanci sa stretávajú raz ročne

Reakcia Webera

O tom, do ktorej politickej skupiny v Európskom parlamente chce maďarská vládna strana Fidesz patriť, rozhoduje predseda Fideszu a premiér Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok vo Varšave predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber.

"Je to jeho rozhodnutie. Nikoho nenútime, aby zostal. Fidesz môže zostať, ale EPP je založená na spoločných princípoch a hodnotách. Ten, kto ich vyznáva, môže zostať a ten, kto nie, môže odísť alebo ho treba vylúčiť," povedal Weber v reakcii na Orbánove vyjadrenia.

.

Viac o téme: EuroparlamentMaďarskoBudapešťViktor OrbánEurópska ľudová strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu