Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozný pohľad do výbehu v Česku: Lev napadol a zabil chovateľa Michala (†34), zviera zastrelili

Lev zo Zděchova a jeho chovateľ Michal Prášek. Zobraziť galériu (3)
Lev zo Zděchova a jeho chovateľ Michal Prášek. (Zdroj: profimedia.sk)

ZDĚCHOV - Policajti potvrdili úmrtie muža, ktorého dnes v Zděchove na Vsetínsku napadol lev. Stalo sa to v koterci vnútri vo výbehu. Muž choval tiež levicu. Michala Práška napadol lev už v roku 2012, keď šelmy choval ešte na Slovensku. Policajti obe zvieratá zastrelili, povedala policajná hovorkyňa Lenka Javorková.

FOTO Horor v luxusnom ubytovaní pre milovníkov safari v Afrike: Nabudený slon zabil sprievodcu

"Oba levy policajti museli zastreliť, pretože to bolo nevyhnutne potrebné, aby sa mohli k mužovi dostať. Lekár na mieste konštatoval smrť chovateľa, takže muž je bohužiaľ mŕtvy. Bude nariadená súdna pitva, ktorá nám objasní okolnosti úmrtia. Policajti na mieste budú tiež zisťovať okolnosti, za akých muž zomrel," uviedla Javorková.

Otec chovateľa, ktorý udalosť po 7.00 h. oznámil polícii, povedal denníku Právo, že jeho syn nebol v klietke zo svojej vôle a na mieste muselo dôjsť k trestnému činu. Polícia však nič také nepotvrdila. "Okolnosti úmrtia muža budeme naďalej preverovať, a to všetky možné verzie," vysvetlila Javorková.

Na miesto udalosti prišla zásahová jednotka z Brna, záchranári aj pracovníci zlínskej zoo. Polícia kvôli prípadu kontaktovala tiež veterinára. Zástupca hovorcu Štátnej veterinárnej správy Petr Majer uviedol, že chov levov v Zděchove veterinári opakovane nepovolili. "Dôvodom bolo chýbajúce stavebné povolenie na koterec s výbehom," povedal Majer.

Hrozný pohľad do výbehu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Chovateľ priviezol vtedy šesťročného leva do valašskej obce v lete 2016. Na pozemkoch svojej rodiny postavil bez povolenia koterec s oploteným výbehom, na čo sa dlhší čas sťažovali niektorí miestni. Úrady však mužovi nedokázali v chove zabrániť, hoci už dostal za nepovolený chov niekoľko právoplatných pokút. Predvlani chceli pracovníci vsetínskych technických služieb z rozhodnutia stavebného úradu oplotený výbeh odstrániť. Muž však napriek výzve policajtov na pozemok nikoho nepustil.

Reportáž o levoch v Zděchove z roku 2016

Veterinárna správa nemala možnosť leva odviezť. V prípade by mohla vydať ustanovenia na odobranie zvieraťa, muselo by sa však preukázať týranie, čo sa v Zděchove nedialo.

Likvidáciu zastrelených zvierat zabezpečí obec. Podľa starostu Tomáša Kocourka ich odvezú pracovníci kafilérie. Náklady odhadol starosta na niekoľko tisíc českých korún. "Je to samozrejme smutná udalosť, nešťastie, avšak chovateľ jej išiel v ústrety. Odborníci ho upozorňovali, že chov je rizikový," povedal popoludní Kocourek.

Hrozný pohľad do výbehu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Muž choval okrem leva i levicu. Podľa neoficiálnych informácií na muža dnes ráno zaútočil samec. Vlani v lete však polícia riešila tiež incident týkajúci sa levice. Chovateľ s ňou bol na prechádzke, a hoci bola levica priviazaná, dostala sa do stretu s prechádzajúcim cyklistom, ktorý potom musel vyhľadať ošetrenie. Pretože sa udalosť stala na komunikácii, zaoberali sa ňou dopravní policajti. Stret vyhodnotili ako dopravnú nehodu, trestný čin sa podľa nich nestal.

Neverili vlastným očiam: FOTO Muž si do bytu nasťahoval divokú šelmu, na ľudí sa dívala z okna

V Česku žije podľa údajov ministerstva životného prostredia z vlaňajšieho júla v záujmových chovoch mimo zoologickej záhrady 49 púm, 44 levov, 34 rysov, 26 servalov, 20 tigrov, 15 ocelotov a osem leopardov.

Viac o téme: ChovateľNapadnutieLev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu