Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horor na svahu: VIDEO Lyžiar natočil pád lavíny vo Švajčiarsku, smrti unikol o vlások

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Denis Mentha/Keystone via AP)

BERN - V utorok zasiahla lyžiarsku zjazdovku vo švajčiarskom horskom stredisku Crans-Montana lavína. Pod ťažkým snehom sa ocitli štyria ľudia. Traja mali šťastie, no 34-ročný Francúz vážnym zraneniam podľahol. Na sociálnej sieti sa objavilo video, ktoré zachytáva hororové chvíle.

Zábery publikované na twitterovom účte @Justhewhispers vyrážajú dych. Natočil ich lyžiar, ktorý mal kameru pripevnenú na prilbe. Sám sa pritom nachádzal len pár desiatok metrov od miesta, kde došlo k nešťastiu.

Na zábere je vidieť, ako lavína strhla viacerých lyžiarov.
Zobraziť galériu (2)
Na zábere je vidieť, ako lavína strhla viacerých lyžiarov.  (Zdroj: Reprofoto: Twitter - @Justhewhispers)

Na zázname spočiatku všetko pôsobí idylicky. No necelú minútu po tom, ako sa lyžiar spustí dole svahom, sa za ním rýchlo valí masa snehu. Vidieť, ako pod ňou miznú ľudia.

Zriedkavý pád lavíny

Do pátrania po zasypaných lyžiaroch sa zapojilo 250 záchranárov, štyri vojenské vrtuľníky aj desiatka pátracích psov. Lavína spadla okolo 14.30, zasiahla zjazdovku Plaine-Morte ležiacu v nadmorskej výške asi 2600 metrov. V rámci strediska Crans-Montana je najvyššie položenou. 

Tragický pád lavíny vo Švajčiarsku: Spod snehu vytiahli štyroch ľudí, jeden skonal

Pod snehom častejšie prídu o život lyžiari, ktorí sa rozhodli riskovať a jazdili mimo vyznačených lyžiarskych trás. Utorková lavína ale spadla na vyznačenú trasu. Podobné miesta sú zvyčajne bezpečné, keďže sneh naokolo je sledovaný práve preto, aby sa nestávali podobné nešťastia. Smolou bolo aj to, že k nešťastiu došlo počas prázdnin a voľno na horách si užívalo veľa ľudí. Podľa portálu BBC mala zosnulá osoba pracovať v miestnej lyžiarskej hliadke.

Viac o téme: LavínaAlpyŠvajčiarko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu