Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švéd sa listami vyhrážal ministrom: Súd ho poslal na dlhý čas do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ŠTOKHOLM - Súd vo Švédsku odsúdil v pondelok na osem rokov väzenia muža, ktorému sa pripisuje zaslanie výhražných listov členom tamojšej vlády, ako aj listovej bomby istej britskej spoločnosti. Švéd identifikovaný ako 43-ročný Michael Salonen, ktorého zadržali vlani v apríli v Thajsku, sa označuje za nevinného, informovala agentúra AFP.

Podľa zistení vyšetrovateľov Salonen poslal v roku 2017 obálky obsahujúce biely prášok a vyhrážky 21 členom švédskej vlády vrátane premiéra Stefana Löfvena, ale aj ďalším miestnym predstaviteľom a osobnostiam kultúry. Hoci sa prášok ukázal ako neškodný, snahou obvineného bolo "šíriť strach" a "vytvárať nátlak na spoločnosť", uviedol vo svojom rozhodnutí odvolací súd v Štokholme.

Súd takisto potvrdil usvedčenie Salonena z pokusu o vraždu, ktorého sa dopustil v lete roku 2017, keď poslal list s výbušninou spoločnosti v Londýne, predávajúcej digitálnu menu bitcoin. Zásielka pri otvorení síce nevybuchla, zámerom pôvodcu však bolo "zabiť alebo spôsobiť vážnu telesnú ujmu". Švédski politici tvrdia, že sa čoraz častejšie stávajú terčmi vyhrážok alebo urážok v sociálnych médiách.

V roku 2003 ubodal vtedajšiu ministerku zahraničných vecí Annu Lindhovú 24-ročný Švéd narodený v Srbsku, ktorý v minulosti trpel duševnými problémami. K útoku došlo v jednom z obchodných domov v Štokholme, kde Lindhová nakupovala bez ochranky. V roku 1986 zase v Štokholme zastrelili vtedajšieho premiéra Olofa Palmeho, keď išiel takisto bez ochranky s manželkou z kina.

Viac o téme: VäzenieVyhrážkySúd ŠvédskoŠtokholmMichael Salonen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu