Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Snehová kalamita zasiahla susedné Česko: Dopravný kolaps a desaťtisíce ľudí bez elektriny

Mokrý sneh lámal v Prahe stromy. Zobraziť galériu (5)
Mokrý sneh lámal v Prahe stromy. (Zdroj: Facebook/HZS Praha)

PRAHA - Nedeľné sneženie zasiahlo postupne väčšinu územia Českej republiky, nadránom však bolo možné v Prahe sledovať aj búrku s bleskami a hromami. Spravodajskému portálu Novinky.cz to uviedol Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nad Prahou a juhozápadne od hlavného mesta zaznamenali amatérski pozorovatelia aj meteorológovia búrku. Hoci sú búrky typické pre horúce letné dni, ani v zime nie sú úplne výnimočné.

"Objavili sa bleskové výboje, zahrmelo. To sa v zime stáva, ak je výrazný kontrast pri frontoch, ako sa to stalo teraz. V sobotu bolo na Morave takmer 14 stupňov Celzia, v Čechách bolo mínus jeden stupeň. V takých situáciách sa môže búrka objaviť aj v zime," vysvetlil Hanzlík.

Komplikácie na cestách aj na letisku

Snehová búrka skomplikovala v nedeľu v Prahe premávku na cestách i na medzinárodnom Letisku Václava Havla. Na letisku museli najmenej päť letov odkloniť na druhé najväčšie letisko v krajine, do Brna, alebo do Viedne v susednom Rakúsku. Ďalšie lety odložili. Snehová búrka v Prahe spôsobila aj pozastavenie niektorých liniek verejnej dopravy.

Kolínske letisko museli na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/Airport Webcams)

Pribudli aj desiatky centimetrov snehu

V niektorých častiach Českej republiky napadalo minimálne 15 centimetrov snehu, najviac však na Šumave - 20 centimetrov. Stromy popadané na železničné trate narušili vlakovú dopravu.  V nedeľu napoludnie bolo bez elektriny najmenej 33.000 domácností. V stredočeskom meste Kladno vyhlásil magistrát kalamitný stav pre husté sneženie.

Odporučil ľuďom, aby sa radšej zdržiavali doma a nechodili do lesa, kde ťažký sneh láme vetvy a byť pod stromami je nebezpečné.

Varovania pred poľadovicou

Meteorológovia oznámili, že sneženie bude podľa očakávania pokračovať na väčšine územia ČR do nedeľného popoludnia či večera a môže pripadnúť ďalších 12 centimetrov snehu. V nedeľu večer začne snežiť aj na Morave, kde môže do pondelkového rána pribudnúť tiež 12 centimetrov snehu. Meteorológovia varovali pred večernou poľadovicou, napísal portál Novinky.cz. Cestári nasadili všetku techniku a darí sa im udržiavať hlavné ťahy zjazdné. Problémy však môžu spôsobovať najmä kamióny, ktorým sa šmýka a niekedy na čas zablokujú cestné pruhy.

V problémoch aj Taliansko

Výdatné snehové a dažďové zrážky naďalej spôsobujú chaos na cestách a záplavy aj v Taliansku. Premávka na diaľnici A22, ktorá vedie k Brennerskému priesmyku na hranici s Rakúskom, bola v sobotu neskoro večer obnovená v oboch smeroch, situácia však zostávala kritická a vjazd bol povolený iba vozidlám so zimnou výbavou, uviedla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Pre silné sneženie a lavínové nebezpečenstvo bola v sobotu uzavretá nielen uvedená diaľnica, ale aj súbežná štátna cesta a železničná trať. Doprava na tejto dôležitej trase medzi Talianskom a Rakúskom sa tak úplne zastavila. Pre motoristov, ktorí uviazli na rakúskom úseku diaľnice, zriadili pracovníci Červeného kríža núdzové nocľahárne, doplnila agentúra APA.

Hory
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Sobotňajší pád lavíny blízko Brennerského priesmyku sa zaobišiel bez zranení, keďže cesta bola v tom čase už uzavretá. V nedeľu spadla lavína aj v Údolí Aosty, pričom jeden človek zahynul a ďalších dvoch zasypaných ľudí sa podarilo zachrániť, informovala DPA s odvolaním sa na správu talianskej agentúry ANSA. V provincii Tridensko zase lavína zasiahla auto s ruskými turistami, ktorých však takisto zachránili.

V regióne Tridentsko-Horná Adiža mnoho ľudí pomáhalo odstraňovať z ulíc sneh a uviaznuté nákladné vozidlá. Sneženie spôsobilo obmedzenia aj v železničnej doprave. Iné časti Talianska medzitým sužujú záplavy. Približne 300 ľudí museli presunúť do bezpečia po pretrhnutí hrádze medzi obcami Castel Maggiore a Argelato pri Bologni, povodňové výstrahy vydali úrady civilnej ochrany aj v regiónoch Umbria, Abruzzy a Kampánia. V Benátkach, kde voda zaplavila niektoré ulice a námestia, je zvýšená hladina už tretí deň po sebe.

Viac o téme: SnehKalamitaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu