Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Sýrii rastie radikálne hnutie: Podľa Ruska sa v Idlibe opäť rozmáha al-Káida

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ibaa News Agency, via AP)

IDLIB - Radikálne hnutie Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), ktoré je jednou z odnoží al-Káidy, posilňuje podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí svoje pozície v Sýrskej provincii Idlib. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský server Lenta.ru.

Podľa slov hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej ostreľuje hnutie v zvýšenej miere oblasť demilitarizovanej zóny, pričom na jej hraniciach zhromažďuje svojich bojovníkov. Ešte v novembri 2018 došlo v Idlibe k incidentu, počas ktorého HTS údajne zaútočila pomocou chemických zbraní na vládou kontrolované mesto Aleppo, čo vyvolalo odvetné nálety ruského letectva. Na začiatku januára zase v Idlibe zahynuli desiatky ľudí po tom, ako militanti z HTS spustili ofenzívu proti Tureckom podporovanej skupine Núr ad-Dín az-Zankí.

Jednotkám, ktoré zostali verné vládnucemu režimu, sa za posledné tri roky podarilo s pomocou Ruska obsadiť väčšinu krajiny a zatlačiť opozičné sily práve do provincie Idlib na severe Sýrie. Aktívna fáza bojov v danej oblasti bola z väčšej časti ukončená po tom, ako sa bojujúce strany pod patronátom Ruska a Turecka v septembri 2018 dohodli na ukončení bojov a vytvorení nárazníkovej zóny. HTS ovláda približne polovicu územia danej provincie.

Viac o téme: RuskoSýriaAl-KáidaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu