Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zatýkanie po celom Francúzsku: Polícia chytila mužov podozrivých z útokov v Paríži aj Madride

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PARÍŽ - Sedem osôb, z toho troch príbuzných páchateľa samovražedného útoku v parížskom klube Bataclan, zadržala v utorok francúzska polícia v rámci pokračujúceho vyšetrovania série atentátov z 13. novembra 2015. Tieto útoky, ktoré sa odohrali na rôznych miestach Paríža a na predmestí Saint-Denis, si vyžiadali 130 obetí na životoch.

Ako informoval portál denníka Le Figaro, medzi zadržanými sú matka, sestra a švagriná džihádistu Foueda Mohameda-Aggada. K ich zadržaniu došlo na východe Francúzska. Všetky tri ženy sú vo vyšetrovacej väzbe. Štyri ďalšie osoby boli v rámci vyšetrovania útokov z 13. novembra 2015 predvedené pred vyšetrovateľov z väznice, kde si odpykávajú tresty. 

Vyšetrovateľov podľa zdrojov Le Figaro zaujíma, či tieto osoby boli informované o Aggadových plánoch. Miesto výsluchu tejto štvorice zadržaných nie je známe. Atentáty z 13. novembra 2015 spáchali tri komandá, pričom v každom bolo deväť džihádistov. Jedno z kománd zaútočilo počas koncertu v hudobnom klube Bataclan, kde zahynulo 90 ľudí.

Členovia ďalšieho strieľali do ľudí na terasách barov a reštaurácií v štvrtiach v blízkosti spomínaného klubu, pričom zahynulo 39 ľudí. Jeden človek prišiel o život pri útoku, ktorého terčom bol štadión Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis. Polícia pri vyšetrovaní týchto útokov odhalila džihádistickú bunku, ktorej členovia sa presúvali naprieč Európou, ale operovali najmä po území Belgicka. Táto bunka pripravila a v marci roku 2016 aj spáchala útoky na letisku a v metre v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí.

Francúzska polícia v rámci objasňovania atentátov z 13. novembra 2015 zadržala asi 15 podozrivých, ktorí po skončení vyšetrovania predstúpia vo Francúzsku pred súd. Očakáva sa, že vyšetrovanie útokov bude uzavreté do roka.

Podozrivý z atentátov v Madride

Francúzska polícia v utorok zadržala muža podozrivého zo spoluúčasti na atentátoch, ktoré sa 11. marca 2004 odohrali v Madride. K zadržaniu 43-ročného podozrivého došlo v meste Saint-Priest v kraji Rhône a na žiadosť španielskych úradov. Informovala o tom agentúra AFP. Útoky v Madride sa odohrali 11. marca 2004, tri dni pred parlamentnými voľbami. Explodovalo desať nastražených bombových náloží, ďalšie tri sa polícii podarilo zneškodniť. 

Páchatelia nálože skryté v batohoch aktivovali na diaľku pomocou mobilných telefónov. Bomby explodovali v štyroch vlakoch na madridskej železničnej stanici Atocha a v madridských staniciach El Pozo a Santa Eugenia. Zahynulo 191 osôb a 1824 ďalších bolo zranených. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia al-Káida. 

Agentúra AFP informovala, že DNA zadržaného muža je totožná s DNA nájdenou nedávno na madridskom predmestí Leganes, kde 3. apríla 2004 - teda tri týždne po útokoch v Madride - v jednom byte spáchali samovraždu siedmi muži považovaní za osoby, ktoré nastražili bomby pri spomínanej sérii atentátov. Hromadnú samovraždu spáchali tiež aktivovaním výbušnín.

Viac o téme: ZatýkanieTeroristický útokPolícia Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu