Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na lanovku v Česku spadol strom: Zostali na nej uväznení lyžiari, museli ich evakuovať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

ČERVENÁ VODA - Evakuácia 71 lyžiarov zo sedačkovej lanovky v areáli Buková hora bola ukončená o 16.17 h., uviedli českí hasiči. Ľudia zostali uväznení na lanovke dnes zhruba o 13.00 h. Zastavila sa po tom, čo na ňu spadol strom. Lyžiarov, medzi ktorými boli deti, sa podarilo dostať v poriadku dole, nikto nebol zranený alebo podchladený.

Dievčatko (6) vypadlo z lanovky: Utŕžilo ťažké zranenia, sedela pri ňom babička, polícia hľadá svedkov

Na záchrane sa podieľali hasiči, horskí záchranári aj polícia. Do Červenej Vody v Orlických horách, kam areál spadá, prileteli dva vrtuľníky, záchranári mali rolby a skútre, uviedla hovorkyňa polície Lenka Vilímková.

"Pri zásahu na lanovke v zmrznutom prostredí ide o minúty. Najväčší problém je čas. Ľudia, ktorí na lanovke sedia, sú oblečení na lyžovanie, nie na sedenie. Ľudia budú postupne premrznutí. Záchrana teda nebude končiť tým, že lyžiarov spustíme z lanovky na zem," uviedla počas zásahu hovorkyňa hasičov Vendula Horáková. Lanovka je moderná a vyhrievaná.

Podľa webovej kamery z areálu stála štvorsedačková lanovka na Červenej Vode, ktorá podľa stránok areálu meria 1688 metrov a ide o najrýchlejšiu a najdlhšiu lanovú dráhu Orlických hôr.

Na lanovku v Česku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: skibukovka.cz)

Podľa informácií ČTK sa zlomený strom o lanovku oprel. Lanovka nie je vážne poškodená, ale jej sprevádzkovanie potrvá, pravdepodobne nepôjde ani v piatok.

Hasiči Pardubického kraja na twitteri uviedli, že obsluha lanovky odrezávala strom a neúspešne sa pokúsila dostať laná späť, aby mohla lyžiarov núdzovo zviezť dole. Lano sa nepodarilo obsluhe späť nahodiť.

V skiareáli boli tri stupne Celzia a vial tam severozápadný vietor rýchlosťou takmer 15 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: LanovkaOrlické hory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu