Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Mohutný výbuch v Paríži, hlásia desiatky ranených: Zahynuli dvaja hasiči a turistka

Parížom dnes otriasol mohutný výbuch pekárne. Hlásia ranených aj mŕtvych. Zobraziť galériu (5)
Parížom dnes otriasol mohutný výbuch pekárne. Hlásia ranených aj mŕtvych. (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

PARÍŽ - Explózia, ktorá dnes ráno otriasla pekárňou v Paríži, si vyžiadala životy troch ľudí, viacerí sú zranení a niekoľkí sú v kritickom stave. Oznámila to parížska prefektúra. Opravila tak tvrdenie ministra vnútra Christopha Castanera, ktorý hovoril o štyroch mŕtvych. Takmer 50 ľudí je zranených. Nešťastie spôsobil zrejme výbuch plynu.

Dvaja hasiči zahynuli v sobotu pri silnom výbuchu v pekárni v centre Paríža. Explózia bola zapríčinená s najväčšou pravdepodobnosťou únikom plynu. Podľa agentúry AFP to oznámila parížska prokuratúra.

Explózia si vyžiadala aj 47 zranených, z nich desať vážne, sumarizuje agentúra AP. Prokuratúra tak spresnila predošlé mylné informácie ministra vnútra Christopha Castanera, podľa ktorých zahynuli štyria ľudia. Castaner, ktorý predtým podával informácie novinárom priamo na mieste nešťastia, sa neskôr ohľadne počtu mŕtvych sám opravil na Twitteri.

Pribudla tretia obeť

Sobotňajšia explózia v Paríži si vyžiadala tretiu obeť, keď svojim zraneniam krátko po prevoze do nemocnice podľahla občianka Španielska, ktorá bola vo francúzskej metropole na dovolenke so svojím manželom. S odvolaním sa na zdroje španielskeho ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.  

Minister vnútra Christophe Castaner informoval, že na miestne nešťastia po výbuchu zasahovalo 200 hasičov a povolaných bolo aj 100 policajtov. Minister ubezpečil, že "všetko je pod kontrolou". Dodal súčasne, že budovu bude potrebné monitorovať ešte najmenej 48 hodín, aby sa predišlo riziku opätovného vypuknutia požiaru.

Desiatky ranených

Niekoľko ľudí utrpelo v sobotu ráno vážne zranenia pri silnom výbuchu v pekárni v centre Paríža. Explóziu a následný požiar spôsobil únik plynu. „Dvanásť ľudí - vrátane troch požiarnikov - je vážne zranených. Ďalších 24 osôb utrpelo menšie zranenia,“ povedal novinárom podľa agentúry AFP veliteľ zasahujúceho oddielu parížskych požiarnikov Eric Moulin.

Parížom dnes otriasol mohutný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

Dvaja požiarnici neskôr zraneniam podľahli. V kritickom stave sú aj traja civilisti. Počet ranených narástol na 50.

Parížom dnes otriasol mohutný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

Hovorkyňa parížskych policajtov priblížila, že výbuch sa stal okolo 09.00 h SELČ na ulici Rue de Trévise v IX. parížskom obvode. Obvod sa nachádza v severnej časti centrálneho Paríža a je obytnou a nákupnou zónou. Na snímkach zverejnených na Twitteri vidno ulicu pokrytú troskami zo zničeného domu. Výbuch nastal v dolnej časti objektu a tú potom zachvátili plamene. Podľa fotografa AFP vyniesli hasiči na nosidlách z budovy najmenej jednu osobu.

 

Požiarnici začali oheň hasiť a ľudí z vnútra pekárne evakuovať pomocou rebríkov, zatiaľ čo záchranári pomáhali zraneným a popáleným ľuďom priamo na mieste, opisuje AFP. Zábery sanitiek odvysielala aj francúzska televízia. K výbuchu došlo v čase zvýšených bezpečnostných opatrení v hlavnom meste i po celom Francúzsku, pretože tento víkend sa očakávajú ďalšie protištátne demonštrácie hnutia žltých viest.​

Parížom dnes otriasol mohutný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

Viac o téme: PekáreňVýbuch plynuParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu