Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA vyzýva Brazíliu: Pomôžte nám pri riešení krízy vo Venezuele

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

BRASIL - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu oznámil, že Spojené štáty očakávajú od novej brazílskej krajne pravicovej vlády podporu pre svoj postup pri riešení politickej a hospodárskej krízy vo Venezuele. Informovala o tom agentúra DPA.

"Pompeo a brazílsky prezident Jair Bolsonaro diskutovali o možnostiach, ako posilniť spoluprácu v oblasti bilaterálnych a regionálnych úloh vrátane posilnenia demokratickej vládnej moci a ľudských práv vo Venezuele, na Kube a v Nikarague," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Robert Palladino.

Bolsonaro podľa DPA v oblasti zahraničnej politiky zastáva podobné názory ako americký prezident Donald Trump, čo zahŕňa aj kritiku ľavicového režimu vo Venezuele. Palladino dodal, že Pompeo a Bolsonaro tiež hovorili o posilnení hospodárskych vzťahov. Venezuela zápasí s vážnou hospodárskou krízou, ktorá spôsobila nedostatok liekov a potravín. Od roku 2015 sa odtiaľ vysťahovali viac ako tri milióny obyvateľov, čo spôsobuje problém aj pre susedné krajiny, ktoré sa musia vyrovnať s prívalom utečencov. Víťaz októbrových prezidentských volieb Bolsonaro v utorok zložil slávnostnú prísahu. Bývalý armádny dôstojník a dlhoročný kongresman sa netají svojím obdivom k Trumpovi.

Viac o téme: ProblémyUSABrazíliaVenezuelaMike PompeoJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu