Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin privítal stiahnutie vojakov USA zo Sýrie: Podľa Trumpa je načase, aby tam bojovali aj iní

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Vojenská prítomnosť Spojených štátov v Sýrii je nepotrebná a nezákonná, preto by bolo jej ukončenie správnym smerom. Uviedol to vo štvrtok počas výročnej tlačovej konferencie v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. O tlačovej besede informovala televízna stanica Rossija 24.

Putin tak reagoval na stredajšie vyjadrenie prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa o tom, že zo Sýrie bude stiahnutých všetkých približne 2000 príslušníkov amerických pozemných síl. Šéf Kremľa však dodal, že hovoriť o reálnom odchode amerických vojsk je zatiaľ predčasné, keďže Washington robil podobné vyjadrenia už v minulosti ohľadom Afganistanu, avšak k zásadnej zmene tam podľa Putina nedošlo.

Ruský líder súhlasí s Trumpom v tom, že teroristická skupina Daeš bola v Sýrii porazená a teraz hrozí jej presunutie sa do iných krízových oblastí. Uviedol taktiež, že hoci je prítomnosť amerických vojsk na sýrskej pôde nelegálna, medzi Moskvou a Washingtonom prebieha v otázke Sýrie vzájomne prospešný dialóg.

Väčšina z 2000 amerických vojakov nasadených v Sýrii sú inštruktori a poradcovia, ktorí podporujú miestne, prevažne kurdské jednotky bojujúce proti Daeš. Džihádisti z Daeš v Sýrii ovládajú už len neveľké územia, ale podľa predstaviteľov americkej armády stále predstavujú potenciálnu hrozbu. Existujú obavy, že by sa mohli v chaose sýrskej vojny preskupiť a opäť zaujať stratené pozície.

Trump: Je načase, aby v Sýrii bojovali aj iní

Prezident USA Donald Trump vo štvrtok v rámci obrany svojho rozhodnutia stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie povedal, že "nastal čas, aby v Sýrii konečne bojovali aj iní". Informovala o tom agentúra DPA. "Chcú byť Spojené štáty policajtmi Blízkeho východu, nič nedostávať, len míňať drahocenné životy a bilióny dolárov na ochranu ostatných, ktorí takmer vo všetkých prípadoch neocenia, čo robíme?" opýtal sa Trump na Twitteri.

"Chceme tam ostať navždy? Nastal čas, aby konečne bojovali aj iní..." napísal na Twitteri s tým, že podľa neho zodpovednosť za boj s extrémistickou skupinou Daeš je na "Rusku, Iráne, Sýrii a iných". "Je čas ísť domov a dať sa dokopy," dodal. Nemecko pred Trumpovým rozhodnutím stiahnuť sa zo Sýrie varovalo. Tento krok môže podľa Berlína boj proti Islamskému štátu ohroziť, a takisto ohroziť aj úspechy už na tomto fronte dosiahnuté.

"Islamský štát sme potlačili, ale hrozba sa ešte neskončila. Je tu nebezpečenstvo, že dôsledky (Trumpovho) rozhodnutia by mohli poškodiť boj proti Islamskému štátu a ohroziť to, čo sa už dosiahlo," povedal vo vyhlásení nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorého citovala agentúra AFP.

Británia, podobne ako už predtým ohlásilo Francúzsko, zostáva k boju proti Daeš zaviazaná. "Svetová koalícia proti Dáišu dosiahla veľký pokrok, máme však ešte veľa práce a musíme mať stále na pamäti hrozbu, ktorú predstavuje," vyhlásil na margo ohlasovaného odsunu amerických vojakov zo Sýrie hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej.

Dokonca aj bez územia totiž Daeš podľa jeho slov predstavuje hrozbu. "Táto vláda bude pokračovať v tom, čo je nevyhnutné na ochranu Britov a našich spojencov a partnerov," zopakoval už predchádzajúce stredajšie stanovisko rezortu diplomacie. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt už v stredu večer o tejto téme hovoril s americkým kolegom Mikeom Pompeom.

Hlavní spojenci Spojených štátov v Sýrii - tamojšie opozičné milície Sýrske demokratické sily (SDF) - však vo štvrtok popreli Trumpove tvrdenia o porazení militantov z Daeš. Zároveň varovali, že odchod amerických vojakov môže viesť k oživeniu tejto extrémistickej skupiny. Predčasné stiahnutie vojsk USA by podľa Kurdmi vedených SDF mohlo mať nebezpečné následky a destabilizujúci vplyv na región.

"Vojna proti Islamskému štátu sa neskončila a Islamský štát nebol porazený," uvádza sa vo vyhlásení SDF. Ako upozornila agentúra AFP, išlo o prvú oficiálnu reakciu tejto skupiny na Trumpove prekvapivé rozhodnutie.

Viac o téme: ArmádaStiahnutieRuskoUSASýriaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu